Autoritatile suedeze, depasite de afluxul migrantilor, le cer de luni sa prezinte un document de identitate pentru a strabate in tren sau autocar podul de la Ostersund, principala poarta de acces in regat al refugiatilor, informeaza AFP, citata deAgerpres.

In afara de responsabilizarea transportatorilor, care risca amenzi foarte mari daca se sustrag acestei dispozitii, controale sistematice au intrat in vigoare de la miezul noptii in gara daneza din Kastrup, in aeroportul din Copenhaga, de unde pleaca trenurile care traverseaza podul de la Ostersund spre Suedia.

Toti calatorii care doresc sa intre in Suedia in tren sau autocar trebuie sa prezinte un document de identitate (pasaport, carte nationala de identitate, permis de conducere etc.).

Suedia restabilise deja din 12 noiembrie controalele la frontiere, concentrate asupra podului de la Ostersund si navele provenind din porturi daneze si germane la Marea Baltica. Dar ele nu erau realizate decat in unele puncte ale traseului si in mod aleatoriu.

Migrantii care incearca sa se imbarce fara acte de identitate sunt respinsi automat, la fel ca si cei care sustin ca sunt in tranzit spre Norvegia si Finlanda si refuza sa depuna o cerere de azil la fata locului.

Suedia, care inregistreaza peste 20 % de rezidenti de origine straina, isi deschisese larg portile in fata refugiatilor. Regatul scandinav, care are 9,8 milioane de locuitori, a primit peste 160.000 in acest an si asteapta 170.000 in anul viitor.