Ion Sturza va cere luni, la Chisinau, votul de incredere al deputatilor pentru echipa sa guvernamentala si programul de guvernare in cadrul unei sedinte speciale a parlamentului, informeazaRadio Chisinau.

Ion SturzaFoto: Hotnews

Ion Sturza si-a prezentat duminica echipa guvernamentala si programul de guvernare pentru anii 2016-2018 in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Republicii.

Viitorul Guvern isi propune in primul rand negocierea unui acord de colaborare cu FMI fara de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalitatii, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri si crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum si diversificarea cailor si surselor de aprovizionare cu gaze naturale si electricitate.

De asemenea, cabinetul Sturza isi doreste o colaborare eficienta cu Directia Nationala Anticoruptie din Romania si pe termen mediu obtinerea statutului de tara-candidat la aderarea la Uniunea Europeana.

Lista ministrilor propusi de Ion Sturza:

Prim vicepremier şi Ministru de Externe - Victor Chirilă

Vicepremier pentru reintegrare - Ion Stăvilă

Ministrul Finanţelor - Ion Munteanu

Vice-premier şi Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei - Dona Şcola

Ministrul Economiei - Marin Ciobanu

Ministrul Educaţiei - Loreta Handrabura

Ministrul Justiţiei - Stanislav Pavlovschi

Ministru al Afacerilor Interne - Alexandru Stoianoglo

Ministrul Apărării - Viorel Cibotaru

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor - Svetlana Dogotaru

Ministrul Agriculturii - Alexandru Slusari

Ministrul Transporturilor şi Drumurilor - Oleg Tofilat

Ministrul Mediului - Andrei Ursache

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor - Alexandru Machedon

Ministrul Culturii - Veaceslav Reabcinschii

Ministrul Sănătăţii - Ala Nemerenco

Ministrul Tineretului şi Sportului - Dumitru Alaiba

Premierul desemnat a mentionat ca la baza formarii echipei guvernamentale care a avut loc in premiera pentru istoria Republicii Moldova fara participarea partidelor politice au stat trei principii: patriotism, integritate si profesionalism.

Deocamdata, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale PLDM si PL, care sunt insuficiente pentru a obtine votul de investitura.

In legislativul de la Chisinau sunt 101 deputati.

Democratii si fostii deputati comunisti care au creat Platforma Social-Democrata au dat de inteles ca nu vor vota Guvernul, iar socialistii au anuntat ca nici nu se vor prezenta la sedinta ei optand pentru dizolvarea parlamentului.

Daca Guvernul nu este votat pana la 29 ianuarie, seful statului este obligat sa dizolve parlamentul si sa anunte alegere anticipate, mai noteazaRadio Chisinau.

Curtea Constitutionala din Republica Moldova a respins pe 29 decembrie anul trecut sesizarea celor 14 deputati care au parasit partidul comunist, privind desemnarea candidaturii lui Ion Sturza la functia de premier, informeazaindependent.md.

Un grup de deputati care au dezertat din Partidul Comunistilor si a facut o alianta cu Partidul Democrat din Moldova, controlat de Vlad Plahotniuc, a cerut Curtii Constitutionale sa anuleze decretul presedinteluiNicolae Timofti de desemnare a candidaturii lui Ion Sturza pentru functia de premier.

Precizarile facute de Curtea Constitutionala pot constitui o baza pentru ca Vlad Plahotniuc sa fie impus ca viitor candidat la conducerea guvernului de la Chisinau, in conditiile in care pare sa aiba o sustinere parlamentara mai mare decat Ion Sturza.

IonSturzaa fost desemnat premier in Republica Moldova, a anuntat pe 21 decembrie presedintele Nicolae Timofti.

Nominalizarea unui candidat din afara partidelor este practic o declaratie de razboi politic a presedintelui Timofti fata de oligarhul Vlad Plahotniuc (seful de facto al Partidului Democrat), despre care presa moldoveana a relatat ca isi doreste postul de premier