Noul guvern conservator polonez, intrat sub focul criticilor dupa votarea unei controversate legi vizand mass-media publica, doreste "sa vindece" Polonia dupa 25 de ani de "indoctrinare liberala", a afirmat ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski. "Noi vrem doar vindecarea tarii noastre de unele boli pentru ca ea sa se poata restabili", a declarat Waszczykowski intr-un interviu pentru cotidianul german Bild, interviu ce va aparea luni si din care AFP a publicat cateva fragmente, potrivit Agerpres.

Oficialul polonez a adaugat ca guvernul precedent, de tendinta liberala si centrista, "a urmarit un anumit concept politic de stanga": "Ca si cand lumea ar trebui sa mearga automat intr-un singur sens, dupa un model marxist - un nou amestec de culturi si de rase, o lume de ciclisti si de vegetarieni, care nu mizeaza decat pe energii regenerabile si care lupta impotriva oricarei forme de religie. Toate acestea nu au nimic de-a face cu radacinile poloneze traditionale."

Partidul conservator Lege si Justitie, care a castigat alegerile legislative de la sfarsitul lunii octombrie, sustine ceea ce ii intereseaza pe "majoritatea polonezilor: traditiile, constientizarea istoriei sale, dragostea de patrie, credinta in Dumnezeu, intr-o viata de familie normala intre un barbat si o femeie", a adaugat ministrul polonez.

"Toate acestea reprezinta un soc pentru opozantii nostri, aceia care cred in progres: ca cei 25 de ani de indoctrinare stangista si liberala nu au facut sa dispara aceste valori traditionale(...)", a mai spus Witold Waszczykowski.

Declaratiile ministrului polonez de externe intervin in contextul in care guvernul conservator de la Varsovia este vizat, de la instalarea sa in luna noiembrie, de o serie de critici in urma mai multor decizii considerate controversate, precum adoptarea, la sfarsitul lunii decembrie, a unui proiect de lege ce ar asigura actualului executiv controlul asupra mass-mediei publice.

Noua lege a starnit ingrijorare la Bruxelles, Comisia Europeana fixand pentru 13 ianuarie o dezbatere asupra situatiei statului de drept in Polonia.