Suedia urmareste sa reduca drastic numarul de refugiati ce intra in tara, impunand verificari stricte pentru toti calatorii ce vin din Danemarca, in conditiile in care tarile scandinave concureaza intre ele pentru reputatia de "rai" pentru azilanti, scrie The Guardian.

Pentru prima oara dupa mai mult de 60 de ani, incepand de duminica noapte, calatorii ce intra in Suedia vor fi nevoiti sa prezinte un card de identificare valid, precum un pasaport, impunand sanctiuni operatorilor de calatorii ce nu reusesc sa asigure aceste verificari. Pasagerii ce nu prezinta o documentatie satisfacatoare vor fi trimisi inapoi.

"Guvernul considera ca situatia actuala, in care un numar mare de oameni intra in tara intr-o perioada relativ scurta de timp, prezinta o amenintare serioasa la adresa ordinii publice si securitatii nationale", s-a comunicat printr-o declaratie a guvernului suedez atasata documentului legislativ ce impune aplicarea acestor controale.

Aceasta miscare marcheaza un punct de cotitura pentru coalitia de guvernare suedeza formata din Social Democrati si Verzi, coalitie ce acum cateva luni se prezenta drept o "raza de speranta" pentru oamenii ce fug din calea conflictului si terorii din Asia si Orientul Mijlociu, scrie The Guardian.

"Europa mea primeste oameni ce fug de razboi, Europa mea nu construieste ziduri", declara pe 6 septembrie premierul suedez Stefan Lofven in Stockholm. Insa 3 luni mai tarziu si dupa 80.000 de cereri de azil primite, Ministrul Migratiei a declarat in fata Parlamentului ca "sistemul nu poate face fata."

Aproximativ 163.000 de oameni au aplicat pentru azil in Suedia in anul 2015, cel mai mare procent de azilanti din Europa, raportat la numarul populatiei tarii. In toamna, se primeau in jur de 10.000 de cereri pe saptamana. Insa Stockholmul a facut clar faptul ca vrea sa reduca masiv fluxul de imigranti in 2016, dorind sa ajunga la 1000 de aplicatii acceptate pe saptamana.

Controalele temporare la granita au fost impuse initial in noiembrie, iar legislatia curenta ramane in vigoare pe o perioada de 3 ani.

Aproximativ 40% dintre imigrantii ce intra in Suedia prezinta acte de identitate - precum pasapoarte -, conform Comisiei pentru Migratie. Insa cifrele variaza in functie de natinoalitate. In anumite grupuri, precum cele de tineri afgani, prea putini pot prezenta o astfel de documentatie, spune Prof. Pieter Bevelander, directorul Institutului pentru Migratie, Diversitate si Bunastare din Malmo.

Intr-o declaratie de presa, prim-ministrul danez, Lars Lokke Rasmussen, a spus ca Danemarca este pregatita sa impuna controale similare la granita cu Germania, in conditiile in care verificarile suedeze vor bloca un numar mare de solicitanti de azi pe teritoriul sau.