Imamul siit Nimr al Nimr, considerat unul dintre liderii miscarii de contestare din Arabia Saudita, si alti 46 de oameni au fost executati sambata in regatul wahhabit, starnind un val de indignare in comunitatea siita. Executand atat radicali suniti aliati cu al-Qaeda cat si patru lideri siiti acuzati ca arunca paie pe foc in Arabia, responsabilii sauditi au vrut sa dea un mesaj de fermitate extrema inamicilor lor, fara nicio deosebire confesionala, dar s-au pozitionat si in fata unui pariu riscant, scrie Le Figaro.

Afis cu seicul Nimr al NimrFoto: Captura YouTube

Alegand sa-l execute pe seicul Nimr al-Nimr, figura marcanta a contestarii siite in regat, Arabia si-a asumat riscul de a escalada periculos razboiul dintre siiti si suniti in lumea araba. Un razboi in care Riyadhul, pentru suniti, si Teheranul, pentru siiti, sunt principalii protagonisti, fie ca e vorba de conflictele din Siria, Yemen, Liban sau Irak.

Condamnarile venite din Iran - care promite ca Riyadhul va plati scump, din Bahrain - unde majoritatea siita e marginalizata de sunitii aflati la putere si aliati cu sauditii, din Yemen - unde sauditii si iranienii se lupta prin aliati interpusi, din Liban si din Irak stau marturie pentru aceasta prapastie care se adanceste si mai mult, intr-un moment in care Orientul Mijlociu este deja marcat de conflicte sangeroase.

Semnalul lansat de Riyad are mai multi destinatari.

Executand un lider siit, Arabia incearca sa ofere garantii factiunilor extremiste din majoritatea sunita, atrase de gruparea extremista Statul Islamic. Unii dintre acestia vad in Statul Islamic "cel mai bun aparator" al sunitilor in fata "ereticilor siiti" si a sustinatorilor lor din Iran. Dar cedarea in fata extremistilor este periculoasa, chiar si pe terenul saudit.

Daca Riyadhul si-a inasprit, din primavara lui 2014, pozitiile fata de jihadistii locali pe care ii incurajase anterior sa plece la "razboiul sfant" impotriva "dictatorului" Assad, regatul ramane principalul furnizor de combatanti straini in Siria si in Irak, si nu doar pentru Statul Islamic, ci si pentru Frontul al-Nosra, filiala locala a al-Qaeda, dar si pentru grupari considerate moderate de Franta sau Marea Britanie precum salafistii din Ahrar el-Sham.

Este si un raspuns la adresa lui Abou Baqr al-Bagdadi care intr-un recent mesaj adresat simpatizantilor sai a cerut "rasturnarea" familiei regale a Arabiei Saudite, in cadrul careia au aparut tensiuni dupa ce regele Salman i-a succedat in ianuarie fratelui sau vitreg Abdallah.

Arabia se arata deci intoleranta in fata jihadistilor care au comis mai multe atentate pe teritoriul sau, revendicate de o aripa locala a Statului Islamic, nou aparuta. Dar, cum exista numerosi adepti ai ideologiei jihadiste, lupta se anunta dificila. Exemplul anilor 2003-2005, cand al-Qaeda a zguduit bazele monarhiei, sta marturie.

Razbunarea

Exista si o nota de razbunare in executia seicului Nimr. Razbunare pentru lichidarea liderului rebel sirian Zahran Alloush in apropiere de Damasc, in urma cu zece zile. In fruntea "Armatei islamului", finantata si sprijinita de Riyadh, Alloush era omul-cheie al sauditilor in razboiul civil sirian. Factiunea sa este acum slabita de disparitia sa, de care aliatii rusi si iranieni ai Damascului nu aveau cum sa nu stie.

Pe termen scurt, executia lui Nimr - al carui nepot se afla si el in inchisoare - risca sa inflameze tensiunile in provinciile estice ale Arabiei, unde traieste in principal minoritatea siita, care sufera multiple discriminari. Ar putea, de asemenea, sa relanseze insurectia la vecinii din Bahrain si sa agraveze si mai multa razboiul din Yemen.

Amenintarile iraniene fata de Arabia nu trebuie nici ele tratate cu usurinta. Relatiile dintre cele doua tari aflate in fruntea polilor siit si sunit ai islamului nu au fost niciodata atat de tensionate. In ultimele luni, mai multe incidente au reliefat aceasta degradare. Un ambasador iranian a disparut misterios in perioada pelerinajului sfant de la Mecca, inainte ca Riyadh sa afirme ca acesta a fost ucis in cadrul busculadei soldate cu peste 2000 de morti. Un print saudit a fost arestat pe aeroportul din Beirut de aliatii siiti ai Teheranului. Fara a enumera alte episoade mai putin cunoscute ale razboiului din umbra care se duce de ani de zile intre sauditi si iranieni pe diferite teatre.

In sfarsit, aceasta executie pune intr-o pozitie dificila aliatii occidentali ai Arabiei - in primele randuri figurand Statele Unite si Franta, in momentul in care a fost relansata - in special la Paris - dezbaterea legata de alianta cu o monarhie saudita care arata prea putin respect fata de drepturile omului.