Presedintele Statelor Unite Barack Obama, frustrat de inactivitatea Congresului asupra controlului armelor, se va intalni luni cu ministrul justitiei Loretta Lynch pentru a discuta modalitatile de a reduce violenta in mod unilateral prin masuri ce nu necesita aprobarea Congresului, relateaza agentia Reuters, citata de Agerpres.

Vineri, in alocutiunea sa saptamanala inregistrata, Obama, aflat in Hawai, declara ca a primit "prea multe scrisori de la parinti, profesori si copii" si ca el "nu poate sa stea fara sa faca nimic".

El a cerut in mod repetat Congresului sa inaspreasca legile privind armele de foc. Apelurile sale s-au amplificat dupa un masacru in 2012 intr-o scoala elementara din Newtown, Connecticut, si din nou dupa atacurile armate de la Colorado Springs, Colorado, si San Bernardino, California, in

ultimele luni.

"Acum cateva luni, am insarcinat echipa mea de la Casa Alba sa examineze orice noua actiune pe care o pot lua pentru a ajuta la reducerea actelor de violenta cu folosirea armelor de foc", afirma Obama in aceasta alocutiune. "Si luni, ma voi intalni cu Attorney General (ministrul justitiei n.r.) Loretta Lynch pentru a discuta despre optiunile noastre".

The Washington Post, citand mai multe persoane intrebate in legatura cu aceasta problema, a afirmat ca Obama si Lynch vor finaliza actiuni executive, care nu cer aprobarea Congresului si pe care presedintele american le va dezvalui saptamana viitoare.

Frustrat de lipsa de actiune a Congresului, Obama a promis sa foloseasca "orice putere de care dispune" pentru a pune in aplicare masuri de control al armelor de foc, aminteste Reuters.

"Stim ca nu putem opri orice act de violenta," a declarat Obama. "Dar ce se intampla daca am incerca sa oprim macar unul? Daca Congresul face ceva - orice - pentru a ne proteja copiii de actele de violenta cu folosirea armelor?".

Alocutiunea lui Obama intervine in timp ce in Texas a intrat in vigoare o lege ce permite persoanelor care detin permis de folosire a armelor de foc sa le poarte in locuri publice.

In context, guvernatorul republican al statului Texas Greg Abbott a declarat sustinatorilor sai intr-un comentariu pe Twitter: "Obama vrea sa impuna un control mai mare asupra armelor. Raspunsul meu? VINO si IA-LE", noteaza Reuters.