Presedintia Turciei a declarat vineri ca comentariile presedintelui Tayyip Erdogan amintind despre sistemul de guvernare din Germania lui Hitler au fost interpretate gresit si nu au sugerat un exemplu al unui sistem prezidential eficient, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Intrebat la intoarcerea joi seara dintr-o vizita in Arabia Saudita daca este posibila in Turcia o presedintie executiva in timp ce este mentinuta structura unitara a statului, Erdogan a spus ca "in prezent sunt exemple in lume la fel cum sunt exemple si in istorie", adaugand "vedeti exemplul Germaniei lui Hitler", potrivit unei inregistrari difuzate de agentia de presa Dogan.

Erdogan vrea sa schimbe constitutia Turciei pentru ca rolul presedintelui sa nu mai fie ceremonial, ci sa aiba puteri extinse, o versiunea turca a sistemului din Statele Unite, Franta sau Rusia, aminteste Reuters.

"Metafora lui Erdogan despre Germania lui Hitler a fost denaturata de unele surse de stiri si folosita in sens opus", a precizat presedintia intr-un comunicat. Potrivit presedintiei, comentariile lui Erdogan au fost menite sa demonstreze ca o presedintie executiva poate exista intr-un stat unitar si nu depinde de un sistem federal de guvernare, in timp ce nici sistemul prezidential si nici cel parlamentar nu pot fi o garantie impotriva abuzului de putere.

"Daca se abuzeaza de sistem se ajunge la o proasta gestionare si rezultate ca dezastrele din Germania lui Hitler... Important este de a urmari gestionarea corecta ce serveste natiunea", a declarat presedintia, adaugand ca este inacceptabil sa se sugereze ca Erdogan pune intr-o lumina pozitiva Germania lui Hitler. Partidul de guvernamant AK, fondat de Erdogan, a pus constitutia in centrul agendei sale dupa ce a recastigat majoritatea in alegerile parlamentare din noiembrie.

El a cazut de acord miercuri cu principala formatiune de opozitie CHP sa reia eforturile de a crea o noua constitutie. Partidele de opozitie sunt de acord asupra necesitatii de modificare a constitutiei, elaborata dupa o lovitura de stat in 1980 si inca purtand urmele autorilor ei militari, dar nu sustin sistemul prezidential avut in vedere de Erdogan, temandu-se ca va consolida prea multa putere in mainile unui lider autoritar, aminteste Reuters.