Presedintele islamo-conservator al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a evocat Germania nazista condusa de Adolf Hitler ca model pentru sistemul prezidential pe care intentioneaza sa il instaureze in tara sa, a relatat vineri presa turca, citata de AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Intr-un sistem unitar (precum Turcia), un sistem prezidential poate exista perfect. Avem exemple in lume si, de asemenea, avem exemple in istorie. Vedeti si exemplul din Germania lui Hitler" a declarat Erdogan joi seara, la intoarcerea dintr-o vizita de lucru in Arabia Saudita.

Recep Tayyip Erdogan, care conduce Turcia din anul 2002, mai intai ca prim ministru si apoi ca presedinte, intentioneaza sa modifice Constitutia, astfel incat rolul presedintelui sa se transforme dintr-o functie simbolica intr-un conducator cu puteri extinse, dupa modelul Statelor Unite, al Rusiei sau al Frantei.

Liderul turc intentioneaza sa initieze in societatea turca o dezbatere pentru a intruni "consensul social" in legatura cu ambitiile sale privind prerogativele prezidentiale.

Planul celui mai puternic om din Turcia privind tranzitia la un sistem prezidential a revenit in prim-plan dupa victoria clara (49,5% din voturi, 317 deputati) al partidului lui Erdogan, Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) la alegerile parlamenare din 1 noiembrie.