Armata Irakului va avea nevoie de combatanti kurzi pentru a ajuta la recucerirea de la Statul Islamic (SI) a orasului Mosul, cea mai mare localitate aflata sub controlul SI, a afirmat ministrul de finante irakian Hoshyar Zebari, in conditiile in care preconizata ofensiva se asteapta sa fie foarte dificila, relateaza Agerpres.

Mosul, situat la 400 de kilometri nord de Bagdad, a fost desemnat de catre guvern ca urmatoarea tinta a fortelor armate ale Irakului dupa ce au recucerit orasul Ramadi (vest).

Ofensiva pentru recucerirea orasului Mosul "are nevoie o buna planificare, pregatire, angajare din partea tuturor protagonistilor importanti", a declarat Zebari, de etnie kurda, intr-un interviu oferit luni la Bagdad agentiei Reuters.

"Peshmerga sunt o forta majora. Nu poti lua Mosulul fara peshmerga", a afirmat Zebari, referindu-se la fortele armate ale Kurdistanului irakian, o regiune autonoma din nordul Irakului aproape de Mosul.

Orasul Mosul, in mare parte sunnit, avea o populatie de doua milioane de locuitori inainte de a fi cucerit de jihadistii SI in iunie 2014, in prima etapa a avansului lor prin nordul si vestul Irakului.

Zebari este de parere ca recucerirea orasului Mosul va marca efectiv sfarsitul califatului proclamat de Statul Islamic in zonele sunnite adiacente din Irak si Siria. "Acolo, Abu Bakr al-Baghdadi si-a declarat califatul", a spus Zebari, referindu-se la liderul gruparii. Mosul "este efectiv capitala lor", a adaugat ministrul irakian.