Teologii Statului Islamic au emis o foarte detaliata decizie privind modalitatile in care “proprietarii” de femei luate drept sclave de gruparea extremista pot sa faca sex cu ele, in ceea ce pare o incercare de a reduce ceea ce ei numesc abateri in cazul tratamentelor aplicate femeilor capturate, transmite Reuters.

Captivele SI, vandute ca sclave sau oferite ca recompensa luptatorilorFoto: Captura YouTube

Aceasta fatwa are putere de lege si pare sa fie mult mai detaliata decat pronuntarile anterioare pe acest subiect, a spus un teolog de frunte al Statului Islamic.

Decizia arunca si o noua lumina asupra modului in care gruparea incearca sa reinterpreteze invataturi vechi de secole pentru a justifica sclavia sexuala a femeilor in zonele din Siria si Irak pe care le controleaza.

Fatwa a fost descoperita intr-o multime de date si documente obtinute de fortele speciale americane dupa un raid ce a avut loc in mai in estul Siriei.

Printre deciziile religioase se afla interdictia ca un tata si un fiu sa faca sex cu aceeasi sclava si ca “proprietarul" unei mame si unei fiice sa aiba relatii sexuale cu amandoua.

Proprietarii comuni ai unei captive sunt, de asemenea, opriti sa aiba relatii sexuale cu ea pentru ca este vazuta ca “parte a unei proprietati comune”.

Natiunile Unite si organizatiile pentru drepturile omului au acuzat Statul ISlamic de rapiri sistematice si violarea a mii de femei si fete de peste 12 ani, in special membre ale minoritatii Yazidi din nordul Irakului.

Multe au fost date luptatorilor ca recompensa sau vandute ca sclave sexuale.

Departe de a incerca sa ascunda aceasta practica, Statul Islamic se lauda cu asta si a infiintat un departament pentru “prada de razboi” ce se ocupa cu sclavia.

Fatwa numarul 64, datata 29 ianuarie 2015, emisa de Comitetul Statului Islamic pentru Cercetare si Fatwa, reglementeaza rrelatiile sexuale intre luptatorii SI si captivele gruparii pentru prima data, mergand mult mai departe fata de o reglementare privind tratamentul sclavilor emisa de Statul Islamic in 2014.

Fatwa incepe cu o intrebare: “Unii dintre frati au comisi incalcari in chestiunea tratamentului sclavelor. Aceste abateri nu sunt permise de legea Sharia (…). Exista avertismente relevante la aceasta chestiune?”.

Apoi este prezentat o lista de 15 porunci, unele cu detalii explicite.

De exemplu: “Daca proprietarul unei femei captive, care are o fiica cu care se pot avea relatii sexuale, se culca cu aceasta din urma, nu are voie sa faca sex cu mama ei, care ii va fi permanent interzisa. Daca se culca cu mama, atunci nu i se va permite sa aiba relatii sexuale cu fiica ei”.

De asemenea, fatwa le cere “proprietarilor” de sclave sa “ii arate compasiune, sa fie binevoitori cu ea, sa nu o umileasca si sa nu-i dea de facut munci pe care nu le poate face”.

De asemenea, un “proprietar” nu trebuie sa o vanda cuiva despre care stie ca o sa o trateze rau.

Profesorul Abdel Fattah Alawari, decanul pentru Teologie Islamica al Universitatii Al-Azhar, un centru egiptean pentru studiul Islamului vechi de 1.000 de ani a spus ca Statul Islamic “nu are nicio legatura cu Islamul” si ca interpreteaza eronat in mod intentionat versete vechi de sute de ani ce au avut la origine intentia de a sfarsi, mai degraba decat de a incuraja, sclavia.