67 de jurnalisti au fost ucisi in intreaga lume in 2015, din cauza profesiei lor, in special in Franta, a treia cea mai afectata tara dupa atacul impotriva ziarului Charlie Hebdo, potrivit raportului anual al organizatiei Reporteri fara Frontiere (RSF) publicat marti.

27 de "jurnalisti-cetateni" (bloggeri) si 7 colaboratori media au fost de asemenea ucisi, potrivit ONG-ului care cere desemnarea "fara intarziere a unui reprezentant special pentru protectia jurnalistilor pe langa Secretarul General al Organizatiei Natiunilor Unite".

In 2014, 66 de jurnalisti fusesera ucisi, potrivit RSF.

Pe lista tarilor unde au murit cei mai multi jurnalisti in acest an, primele sunt Irak si Siria, urmate de Franta, Yemen, Sudan de Sud, India, Mexic si Filipine.

RSF a numarat noua jurnalisti ucisi in Irak in 2015, la fel ca in Siria, si 8 in Franta intre cele douasprezece victime ale atacurilor jihadiste impotriva Charlie Hebdo din 7 ianuarie. Acest atac "a dus la inversarea tendintei din 2014, cand doua treimi din reporterii ucisi in intreaga lume au pierit in zonele de conflict".

In acest an, dimpotriva, doua treimi dintre jurnalistii ucisi au fost in tari unde este pace", mai observa organizatia.

Incluzand "decesele suspecte", RSF numara un total de 110 de jurnalisti ucisi in acest an.

"Aceasta situatie alarmanta se datoreaza unei violente deliberate impotriva jurnalistilor, si arata esecul initiativelor pentru protectia lor", potrivit organizatiei.

In plus fata de aceste crime, 54 de jurnalisti sunt tinuti ostatici in lume la sfarsitul anului 2015, fata de 40 in 2014, cu toate ca au existat mai putine rapiri in acest an decat anul trecut, mai arata raportul publicat de organizatia Reporteri fara frontiere.