Loviturile aeriene ruse ca cea care a ucis un lider al rebelilor sirieni saptamana trecuta trimit un mesaj gresit grupurilor angajate intr-un dialog politic pentru a pune capat conflictului si complica eforturile pentru a incepe negocierile, a declarat luni Departamentul de Stat al Statelor Unite, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Seful rebelilor sirieni Zahran Alloush, lider al Jaysh al Islam si la comanda a mii de combatanti in suburbiile Damascului, a fost ucis vineri intr-o lovitura aeriana despre care surse din randul rebelilor au declarat ca a fost efectuata de avioane de lupta rusesti.

Jaysh al Islam a fost un participant la conferinta de la Riad unde grupuri de opozitie siriene au convenit asupra scopurilor comune pentru negocierile politice propuse pentru a pune capat razboiului civil din tara si a alege un fost prim-ministru sirian sa le reprezinte in dialog.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Mark Toner a declarat ca Statele Unite nu au oferit sprijin grupului lui Alloush si au avut preocupari

legate de "comportamentul pe campul de lupta", dar a notat ca Jaysh al Islam s-a confruntat cu rebelii Statul Islamic si a participat la dialogul politic pentru a pune capat razboiului civil din Siria.

"Deci lovitura asupra lui Alloush si altora din Jaysh al Islam si altor grupuri de opozitie de fapt complica eforturile pentru negocieri politice semnificative si o incetare a focului la nivel national", a spus Toner, raspunzand la intrebari intr-un briefing la Departamentul de Stat. "Avem nevoie de progrese in ambele aceste eforturi in urmatoarele saptamani", a notat el.

"Efectuarea unei asemenea lovituri nu trimite mesajul cel mai constructiv", a remarcat el, adaugand ca Statele Unite spera ca atacurile nu vor inversa progresul spre negocieri.

Intrebat daca Washingtonul a abordat problema cu Moscova, Toner a spus ca au fost discutii intre cele doua parti, dar ca el nu este sigur daca aceasta problema specifica a fost discutata direct, noteaza Reuters.

Mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, intentioneaza sa convoace reprezentanti ai guvernului sirian si un spectru larg de grupuri de opozitie siriene pentru negocieri la Geneva pe 25 ianuarie.

Purtatorul de cuvant al lui De Mistura a anuntat data intalnirii sambata, la doar o zi dupa ce a fost ucis Alloush. Anuntul a fost facut intr-un comunicat care cere participantilor sa nu fie descurajati de evolutiile pe teren.

Toner a mai spus ca Statele Unite "ar incuraja opozitia sa participe pe deplin la acest proces" si sa nu fie influentata de lovitura aeriana care l-a ucis pe Alloush.