Presedintele Poloniei, Andrzej Duda (conservator), a semnat luni foarte controversata lege privind Tribunalul Constitutional, denuntata de catre opozitie ca avand drept scop sa paralizeze aceasta institutie si sa submineze separatia puterilor in stat, potrivit unui comunicat al presedintiei, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Andrzej Duda, un aliat apropiat al partidului de guvernamant Lege si Justitie (PiS), a promulgat legea adoptata in graba de catre majoritatea conservatoare a lui Jaroslaw Kaczynski, in pofida apelurilor la retinere lansate indeosebi de catre Comisia Europeana, numerosi experti si institutii poloneze si internationale.

Noua lege, care va intra in vigoare imediat dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial, introduce indeosebi regula majoritatii calificate de doua treimi pentru deciziile Tribunalului Constitutional, obligat de acum inainte sa intruneasca, pentru a putea statua in cazuri de mare importanta, 13 din cei 15 judecatori cati are curtea, in loc de 9 anterior.

PiS si-a plasat deja in cadrul Tribunalului cinci judecatori alesi ai sai, urmand o procedura controversata, ceea ce ar urma sa-i permita sa blocheze usor avizele defavorabile ale Tribunalului.

Miercuri, intr-o scrisoare adresata autoritatilor poloneze, vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a cerut ca "legea sa nu fie adoptata in final, sau cel putin sa nu intre in vigoare pana cand nu sunt pe deplin si corect evaluate toate chestiunile referitoare la impactul sau asupra independentei si functionarii Tribunalului Constitutional".

Ministrul polonez al justitiei, Zbigniew Ziobro, a reactionat imediat, estimand ca Timmermans a fost "indus in eroare" de catre opozitia poloneza.

Potrivit partidului lui Kaczynski, cu aceasta lege "se face ordine in functionarea Tribunalului Constitutional si se elimina un obstacol in calea aplicarii promisiunilor sale electorale". Dar legea a lasat loc unor dezbateri aprinse la aprobarea sa expresa in parlament si a suscitat critici din partea Curtii Supreme si a mai multor organizatii neguvernamentale, inclusiv Amnesty International.

Inaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului si-a exprimat, de asemenea, "preocuparea". Fostul presedinte polonez Lech Walesa a facut apel la un referendum privind organizarea de alegeri anticipate, dupa numai doua luni de la alegerile castigate de PiS.

Consiliul National al Justitiei (KRS) a lansat un apel catre presedintele Poloniei, Andrzej Duda, sa nu promulge noua lege, ci sa o supuna dezbaterii Tribunalului Constitutional pentru a decide daca ea este sau nu in conformitate cu Legea Fundamentala.

Opozitia poloneza laolalta este de parere ca noile autoritati vor pur si simplu sa scape de orice control independent.