Armata irakiana, sprijinita de fortele americane, a anuntat duminica prima sa victorie majora impotriva Statului Islamic, la 18 luni de la asaltul fortelor americane impotriva gruparii teroriste, in aceasta tara. Toti combatantii gruparii Statul Islamic au parasit duminica complexul guvernamental strategic din orasul Ramadi, situat la vest de capitala Bagdad, anunta AFP si Reuters.

"Toti combatantii Daech (acronimul arab pentru Statul Islamic) au parasit Ramadi, nu mai exista rezistenta" in acest oras, a declarat un purtator de cuvant al fortelor de elita antiteroriste.

Lupte violente au avut loc in ultimele zile la Ramadi intre fortele guvernamentale irakiene si jihadisti din cadrul Statului Islamic.

Dupa o ofensiva majora, care le-a permis militarilor irakieni sa intre in oras marti, alimentand speranta unei recuceriri rapide a acestui fief pierdut in luna mai, inaintarea fortelor irakiene a fost incetinita de dispozitive explozive, lunetisti si atacuri sinucigase comise de jihadisti.

Dupa ce Statul Islamic a cucerit regiuni vaste in Irak, in 2014, fortele guvernamentale au aparat Ramadi timp de mai multe luni. Insa, orasul, care constituie un punct strategic al "califatului" autoproclamat de catre gruparea extremista, a cazut pe mana jihadistilor in mai 2015.

La acea vreme, cucerirea orasului Ramadi de militantii ISIS a fost considerata cea mai importanta infrangere in razboiul pe care Bagdadul il poarta impotriva Statului Islamic.