Invitarea Muntenegrului sa adere la NATO a provocat o noua disputa intre aceasta tara si Serbia, cea din urma fiind cunoscuta pentru pozitiile sale apropiate de ale Rusiei, scrie Agerpres. Intr-un interviu acordat chiar portalului rus Sputnik News, citat de agentia Hina, presedintele sarb Tomislav Nikolic a declarat ca "Muntenegru isi anuleaza voluntar independenta acceptand orice doar pentru a-si asigura primirea in NATO".

Presedintele Serbiei a mai mentionat ca, prin optiunea pro NATO, Muntenegru isi asuma de asemenea riscul de a avea neintelegeri cu cei care sunt in dezacord cu Alianta Nord-Atlantica.

Intrebat de mass-media in legatura cu aceste aprecieri, premierul muntenegrean Milo Djukanovic s-a declarat surprins de afirmatiile liderului sarb, intrebandu-se la randul sau daca astfel de pozitii ar putea ilustra o noua abordare a oficialilor de la Belgrad fata de Muntenegru.

Dar el a asigurat ca nu se va lasa descurajat de asemenea declaratii si ca va depune eforturi pentru imbunatatirea relatiilor dintre Podgorica si Belgrad, care inca sunt tensionate, la aproape 10 ani dupa ce Muntenegru s-a desprins de Serbia.

In declaratia acordata presei, premierul Djukanovic a mai promis ca, odata cu procesul aderarii la NATO, va continua sa urmareasca si obiectivul integrarii europene si a descris Muntenegru drept cea mai dezvoltata tara din asa-numita regiune a Balcanilor de vest.