China a confirmat expulzarea iminenta a corespondentei la Beijing a saptamanalului francez L'Obs si a acuzat-o pe Ursula Gauthier ca "apara in mod flagrant" actele teroriste, intr-un comunicat postat sambata pe site-ul de internet al MAE chinez, informeaza Agerpres.

Ursula GauthierFoto: Captura YouTube

Reprezentanti ai MAE chinez o anuntasera inca de vineri pe ziarista ca, in lipsa unor "scuze publice" din partea ei, dupa publicarea unui articol asupra politicii Chinei, descrise drept represive, in Xinjiang, vasta regiune majoritar musulmana din vestul Chinei, legitimatia ei de presa nu va fi reinnoita, fapt ce atragea dupa sine expulzarea, in conditiile in care viza jurnalistei nu avea sa fie prelungita. Ursula Gauthier transmisese deja autoritatilor chineze ca nu se pune problema sa-si ceara scuze.

In comunicatul de sambata al MAE chinez se apreciaza ca, in articolul sau, Ursula Gauthier "a aparat in mod flagrant actele de terorism si uciderea cruda a unor persoane nevinovate, fapt ce a provocat indignarea poporului chinez". Insistand asupra faptului ca Gauthier nu a prezentat "scuze adevarate poporului chinez", in comunicat se mai scrie ca, prin urmare, este "nepotrivit ca ea sa mai continue sa lucreze in China". "China nu va sustine niciodata libertatea de a apara terorismul", se adauga in comunicatul mentionat.

MAE francez si-a exprimat regretul cu privire la decizia autoritatilor chineze de a nu reinnoi viza ziaristei.