Confruntari violente opuneau sambata forte irakiene si jihadisti din cadrul Statului Islamic (SI) in zona fostului sediu al Guvernului provincial, in orasul Ramadi, capitala provinciei Al-Anbar, cu o populatie majoritar sunnita, potrivit unor ofiteri si oficiali locali, relateaza Mediafax.

Dupa o ofensiva majora, care le-a permis militarilor irakieni sa intre in oras marti, alimentand speranta unei recuceriri rapide a acestui fief pierdut in mai, inaintarea fortelor irakiene a fost incetinita de dispozitive explozive, lunetisti si atacuri sinucigase comise de catre jihadisti.

Trupele irakiene erau blocate intr-o intersectie strategica, in cartierul Hoz, in apropiere de fostul sediu guvernamental. Preluarea controlului asupra acestui sediu este esentiala in vederea unei recuceriri totale a orasului Ramadi, care este controlat in continuare - partial - de catre jihadisti.

"Lupte violente au loc, in prezent, intre membri Daech (acronimul arab al SI) si fortele irakiene", a declarat Ahmed al-Doulaimi, un capitan de politie. Doi membri ai fortelor de securitate irakiene au fost ucisi, iar alti noua au fost raniti in aceste confruntari, sambata, a adaugat el.

Cel putin alti trei au fost ucisi vineri, potrivit unui ofiter de rang inalt si unor oficiali locali.

In randul jihadistilor, cel putin 23 au fost ucisi numai vineri, au precizat aceste surse.

Numarul combatantilor SI ramasi la Ramadi este estimat la mai putin de 400.

"A 8-a Divizie a armatei si fortele de elita antiteroriste (CTS) avanseaza", a declarat colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al coalitiei internationale conduse de catre Statele Unite, care asigura o sustinere aeriana fortelor irakiene.

"(Membri) CTS au inaintat alte cateva sute de metri catre sediul Guvernului", a declarat el.

In afara de masini-capcana, fortele federale sunt incetinite, de asemenea, de prezenta unor civili blocati in locuinte. Circula totodata informatii despre faptul ca Statul Islamic foloseste acesti locuitori ca scuturi umane.

Dupa ce Statul Islamic a cucerit regiuni vaste in Irak, in 2014, fortele guvernamentale au aparat Ramadi timp de mai multe luni. Insa, orasul, care constituie un punct strategic al "califatului" autoproclamat de catre gruparea extremista, a cazut pe mana jihadistilor in mai 2015.

Aceasta este considerata cea mai importanta infrangere in razboiul pe care Bagdadul il poarta impotriva Statului Islamic, iar o recucerire a orasului Ramadi ar reface imaginea fortelor federale, foarte criticate.