Coalitia formata in Croatia in jurul conservatorilor (Uniunea Democrata Croata - HDZ), care au obtinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din noiembrie, l-a desemnat miercuri pe omul de afaceri apolitic Tihomir Oreskovic sa conduca noul guvern, decizie ce urmeaza sa fie confirmata de presedintele tarii, Kolinda Grabar-Kitarovic, transmit Hina, AFP si DPA.

"Am ajuns la un acord privind candidatul la postul de prim-ministru. Este vorba de un expert fara apartenenta politica, Tihomir Oreskovic", a declarat Bozo Petrov, liderul formatiunii Most, care s-a alaturat marti conservatorilor, ceea ce a permis formarea unei majoritati parlamentare. HDZ si Most detin impreuna 78 din cele 151 de mandate parlamentare, scrie Agerpres..

In cursul serii, Oreskovic (49 de ani) urmeaza sa fie desemnat oficial in functia de prim-ministru si mandatat cu formarea noului guvern de catre sefa statului croat.

Tihomir Oreskovic este in prezent directorul financiar pentru Europa al concernului farmaceutic israelian Teva.

Alegerile din 8 noiembrie desfasurate in Croatia, primul scrutin dupa aderarea tarii la Uniunea Europeana in 2013, s-au desfasurat pe fondul crizei refugiatilor din Orientul Mijlociu si al recesiunii economice profunde ce afecteaza tara balcanica de sase ani.