Comisia Europeana indeamna Varsovia sa respecte statul de drept, cerandu-i sa nu aplice legea ce reformeaza Tribunalul constitutional polonez inaintea unei evaluari privind impactul acesteia asupra independentei acestei jurisdictii, intr-o scrisoare consultata de AFP.

Executivul european cere "ca aceasta lege sa nu fie adoptata in final sau cel putin ca ea sa nu intre in vigoare pana cand toate chestiunile referitoare la impactul sau asupra independentei si functionarii Tribunalului constitutional vor fi pe deplin si corect evaluate", a scris vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, in aceasta scrisoare.

Partidul conservator polonez, condus de Jaroslaw Kaczynski, a votat marti noaptea o lege privind Tribunalul Constitutional pe care il vede ca un obstacol pentru reformele sale si incearca sa ii paralizeze activitatea, potrivit Curtii Supreme, opozitiei liberale si unor organizatii neguvernamentale precum Amnesty International si Comitetul Helsinki, aminteste Agerpres.

Nou episod al luptei dintre Tribunalul Constitutional, cu atributii in a se pronunta asupra conformitatii legilor, si Partidul Lege si Justitie (PiS), la putere din octombrie, aceasta lege a fost aprobata de 235 de deputati, contra 181 si patru abtineri.

Textul, dezbatut in viteza, introduce, printre altele, regula unei majoritati calificate de doua treimi pentru verdictele Tribunalului, obligat sa reuneasca pentru a se pronunta in cazuri de mare importanta 13 judecatori din totalul de 15 ai acestei curti, fata de noua inainte. In plus, textul introduce termene obligatorii de trei pana la sase luni intre depunerea unei sesizari si verdictul Tribunalului Constitutional (14 zile pana in prezent), ceea ce "anunta iminente potentiale intarzieri si, de fapt, paralizia" Tribunalului, este de parere Curtea Suprema.

Or, PiS a numit deja cinci judecatori din partea sa, urmand o procedura controversata, situatie ce ii va permite sa blocheze cu usurinta avizele defavorabile ale Tribunalului. Actiunea sa a provocat un val de critici din partea opozitiei, mass-media si a unor personalitati din strainatate, cum este presedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Acesta din urma a comparat situatia "dramatica" din Polonia cu o "lovitura de stat", spre marea nemultumire a guvernului de la Varsovia.