Francezul care si-a decapitat seful si a incercat sa arunce in aer o uzina de gaz industrial s-a sinucis marti seara in celula sa, anunta AFP.

Actiunile sale, care au reamintit brutal miza securitatii in siturile industriale sensibile, se inscriu in lista de atentate si proiecte de atentate care au marcat Franta in 2015, de la atentatul care a vizat redactia Charlie Hebdo in ianuarie la carnagiul din 13 noiembrie din Paris.

Yassin Salhi s-a spanzurat in celula sa din inchisoarea Fleury-Merogis, au declarat surse din administratia penitenciara, care au precizat ca acesta nu era considerat drept o persoana cu risc suicidar.

Potrivit surselor citate, Yassin Salhi s-a folosit de un cablu electric aflat pe gratiile celulei sale.

Acest sofer in varsta de 35 de ani a fost arestat la finele lui iunie dupa ce a fost pus sub acuzare de asasinat asociat cu actiuni teroriste, rapire si sechestrare in vederea pregatirii unei crime.

Spre deosebire de Mohamed Merah, de fratii Kouachi, Amedy Coulibaly sau jihadistii care au condus atacurile din Paris in noiembrie, Salhi a contestat orice motivatie jihadista, invocand o disputa cu seful sau.

Justitia considera insa ca patronul companiei de transport, Herve Cornara, a fost victima unui atentat terorist islamist.

Mohamed Merah a ucis, in numele jihadului, sapte persoane in nord-vestul Frantei in 2012. Fratii Said si Cherif Kouachi si Amedy Coulibaly sunt autorii atentatelor din ianuarie 2015 impotriva redactiei Charlie Hebdo, soldate in total cu 17 morti.

Potrivit anchetatorilor, Yassin Salhi a parasit in dimineata de 26 iunie apartamentul unde locuia cu sotia sa si cei trei copii ai lor pentru a merge la sediul companiei unde lucra, Colicom, la sud-est de Lyon. Avea asupra sa un cutit si o pusca.

Ajuns la Colicom, si-a incarcat masina cu butelii de gaz in vederea unei livrari si si-a asteptat angajatorul, Herve Cornara, cu care se certase in urma cu doua zile pentru un palet rasturnat.

L-a obligat pe acesta sa urce in masina si l-a batut inainte de a-l strangula. S-a indreptat apoi spre uzina de gaz industrial Air Products. Ajuns aici, si-a decapitat victima cu un cutit si a intrat cu masina in uzina, unde i s-a deschis poarta fara nicio formalitate, intrucat era cunoscut de paznici.

Acesta a infipt capul lui Cornora intr-un gard, agatand alaturi doua drapele pe care era scrisa "chahada", profesiunea de credinta musulmana.

Dupa ce a facut fotografii, le-a trimis unui prieten care plecase in Siria, inclusiv un selfie alaturi de victima. Apoi a intrat cu masina in buteliile de gaz, provocand o explozie, si a strigat "Allah Akbar".