Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a pierdut luna de luna controlul unor zone din Siria si Irak in 2015, terminand anul cu 14% mai putin teritoriu decat in 2014, releva luni un studiu al institutului specializat IHS Jane's cu sediul la Londra, relateaza AFP si Agerpres.

Bazandu-se pe informatii difuzate pe media sociale si pe surse din Siria si Irak, IHS estimeaza ca zona controlata de SI s-a redus cu 12.800 kmp, intre 1 ianuarie si 14 decembrie 2015. Gruparea controleaza in prezent 78.000 kmp, potrivit acestui studiu.

Pe de alta parte, kurzii sirieni aproape ca si-au triplat zona de control (+186%), care era la mijlocul lui decembrie de 15.800 kmp.

Una dintre pierderile SI este zona frontaliera de nord dintre Turcia si Siria, in regiunea Tal Abyad, care era unul dintre principalele puncte de trecere a frontierei turce pentru grupare.

"Am vazut deja un impact financiar negativ pentru gruparea Statul Islamic dupa pierderea controlului frontierei la Tal Abyad si asta inainte de recenta intensificare a loviturilor aeriene asupra capacitatilor de productie petroliera ale grupului", afirma Columb Strack, unul dintre analistii IHS specialist in Orientul Mijlociu.

"Alte pierderi substantiale din Irak sunt orasul Tikrit, complexul rafinariei de la Baiji care a fost aprig disputat si un tronson al autostrazii principale intre Raqqa si Mosul, ceea ce complica transportul de bunuri si de combatanti intre cele doua orase cele mai importante controlate de SI", a adaugat el.

Daca gruparea SI a pierdut zone, pe de alta parte a si cucerit teritorii.

"Cuceririle lor cele mai semnificative in 2015 au fost avansul realizat in vestul Siriei, via Palmyra, si ocuparea centrului Ramadi", noteaza Columb Strack. Aceste doua cuceriri au avut loc in urma unor ofensive "aproape simultane in mai 2015" dar acestea au avut loc in detrimentul nordului Siriei, care a fost cucerit de kurzi.

La Tal Abyad, fortele jihadiste ale SI erau atat de slabite incat a trebuit sa fie intarite de unitati ale politiei religioase de la Raqqa, conform raportului care apreciaza ca gruparea SI a fost "coplesita".

Asta arata si faptul ca "teritoriile kurde sunt de mai mica importanta in raport cu expulzarea fortelor guvernamentale siriene si irakiene de pe teritoriile traditionale sunnite", estimeaza Columb Strack.

Analiza "geospatiala" a activitatilor SI arata si ca ele sunt "puternic concentrate in jurul Bagdadului si Damascului".

Ca si SI, regimul lui Bashar al-Assad a pierdut din influenta, acesta controland in prezent doar 30.000 kmp (-16%), dintr-o tara a carei suprafata totala este de 185.180 kmp.

Insa, constata Columb Strack, "guvernul sirian a reusit sa recupereze o parte din pierderile sale teritoriale suferite la inceputul anului, datorita interventiei militare ruse in septembrie".