Guvernul din Mali a decretat luni stare de urgenta timp de zece zile incepand de la miezul noptii dupa o serie de amenintari din partea unor grupari jihadiste neprecizate, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Jihadisti necunoscuti au atacat un hotel de lux din Bamako in luna noiembrie, omorand 20 de oameni printre care si multi straini, in ultima agresiune terorista din capitala Mali. Guvernul a decretat atunci stare de urgenta, dar intre timp aceasta a expirat.

"Starea de urgenta are drept scop sa furnizeze autoritatilor relevante mijloacele care sa le permita sa identifice mai bine si sa contracareze orice proiect care ameninta siguranta oamenilor", se precizeaza intr-un comunicat al guvernului.

Doua surse de securitate au declarat ca amenintari ale unor grupari jihadiste au determinat guvernul sa ia aceasta masura. Una dintre acestea a precizat ca amenintarile au aparut dupa o intalnire a liderilor islamisti in regiunea nordica Kidal de saptamana trecuta.

Numerosi combatanti inarmati opereaza in desertul vast din nordul Mali, inclusiv unii care au legaturi cu Al-Qaida, alaturi de grupuri seculare din comunitatea tuaregilor care lupta pentru independenta regiunii pe care ei o numesc Azawad, noteaza Reuters.