O mare parte dintre refugiatii ajunsi in Germania risca sa ramana someri in aceasta tara ori sa isi gaseasca foarte tarziu un loc de munca, a avertizat Banca Centrala a Germaniei, Bundesbank, potrivit Agerpres.

Criza refugiatilorFoto: Agerpres/EPA

In urmatorii doi ani, imigratia neta (diferenta dintre sosirile si plecarile solicitantilor de azil) ar putea ajunge la 1,5 milioane de persoane, cifra ce se adauga celor circa un milion de migranti ajunsi in Germania in anul care se incheie, mentioneaza Banca Centrala a Germaniei in raportul pe luna decembrie.

Conform evaluarii Bundesbank, circa o treime dintre noii veniti vor fi intra in randul populatiei active, dar majoritatea vor ramane someri sau se vor integra treptat pe piata muncii, intrucat ei nu au nicio calificare ori sunt slab calificati, un alt obstacol fiind barierele culturale si lingvistice.

Prin urmare, Bundesbank estimeaza ca in randul refugiatilor care au pana intr-un an de cand li s-a recunoscut statutul de refugiat se va inregistra o rata a somajului de circa 70% si de circa 40% trei ani mai tarziu.

Specializarile refugiatilor, majoritatea tineri, sunt cu mult inferioare celor ale germanilor si ale celorlalti imigranti, fapt ce reprezinta o mare provocare pentru sistemul educational german, se mai arata in raport.

Pe de alta parte, Bundesbank considera ca, desi sosirea masiva a migrantilor va implica o sporire a cheltuielilor guvernamentale, aceste sume suplimentare vor contribui la cresterea cererii de produse si servicii si vor stimula astfel cresterea economica.