Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Consiliul Europei si Biroul pentru institutii democratice si drepturile omului al OSCE (ODIHR) i-au cerut luni Ungariei sa puna capat politicilor ce favorizeaza "xenofobia", in legatura cu valul de refugiati si migranti din ultimele luni, relateaza Agerpres citand AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un apel comun, cele trei organisme i-au solicitat Budapestei sa stopeze "politicile si practicile care promoveaza intoleranta si xenofobia fata de refugiati si migranti".

Ele doresc ca liderii ungari sa dea dovada de "un adevarat spirit de umanitate prin ajutorarea celor fortati sa-si paraseasca tara impotriva vointei lor". Ungariei i se mai cere sa contribuie la eforturile comune puse in practica pentru primirea a sute de mii de refugiati si migranti ce sosesc in Europa, o mare parte venind din Siria.

Potrivit celor trei institutii, guvernul ungar a lansat in luna decembrie o campanie publica ce asimileaza pe "cei care fug de razboaie si conflicte (refugiati) cu criminalii, invadatorii si teroristii".

Nu este prima campanie de acest fel din Ungaria, sustin cele trei organisme, care subliniaza ca aceasta campanie, ce ar urma sa dureze doua luni, "ii vizeaza si pe migranti".

Ungaria, care a adoptat o linie dura contra migrantilor, a ridicat un gard de sarma ghimpata la frontierele sale cu Serbia si Croatia si se opune planului UE, adoptat in aceasta toamna, pentru redistribuirea a 160.000 de refugiati intre tarile membre ale forului comunitar.

  • Peter Szijjarto: Obtuzitatea criticilor Ungariei ameninta civilizatia europeana

Obtuzitatea criticilor Ungariei ar putea avea ca rezultat disparitia civilizatiei europene, a declarat luni ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, raspunzand astfel la apelul comun al Inaltului Comisar al ONU pentru Refugiati, Consiliului Europei si Biroului pentru institutii democratice si drepturile omului al OSCE (ODIHR) care i-au cerut luni Budapestei sa puna capat politicilor ce favorizeaza "xenofobia" fata de refugiati si imigranti, transmite agentia ungara MTI, citata de Agerpres.

Szijjarto a spus ca Ungaria nu promoveaza intoleranta, ci "vorbeste despre realitati".

"Totusi, nu pot fi cazati zeci sau sute de mii de migranti economici", a subliniat seful diplomatiei ungare.

El a respins acuzatia conform careia Ungaria sugereaza ca migrantii sunt criminali si teroristi. "Nu am spus niciodata ca migrantii sunt teroristi. Am spus doar ca afluxul necontrolat de migranti sporeste amenintarea terorismului in Europa", a mentionat Peter Szijjarto.