Slovenii au respins duminica cu peste 60% din voturi, in cadrul unui referendum cu o mobilizare scazuta a alegatorilor, legea care autoriza casatoria intre persoanele de acelasi sex adoptata de deputatii acestei tari in martie, relateaza Agerpres.

Cei care se opune casatoriei homosexuale, initiatorii referendumului, au obtinut 63,12% din voturi dupa numararea a 96% dintre buletine, in timp ce sustinatorii legii au beneficiat de voturile a 36,88% dintre participantii la scrutin. Numai 35,65% dintre alegatori au participat la referendum, ceea ce nu a impiedicat realizarea cvorumului necesar pentru validare.

Cei care se opuneau legii trebuiau sa mobilizeze cel putin 342.000 de alegatori, dintr-un total de 1,7 milioane. Ei au reusit, conform informatiilor disponibile in acest stadiu, sa mobilizeze 370.000 de votanti.

Slovenia este prima tara din fostul bloc comunist care a adoptat o lege care autoriza casatoria intre persoanele de acelasi sex.

Legea a fost adoptata cu o larga majoritate de Parlament cu voturile stangii si ale partidului centrist al prim-ministrului Miro Cerar si aceasta acorda cuplurilor de homosexuali si de lesbiene aceleasi drepturi ca si celor heterosexuale, printre care si pe cel de adoptie, punctul cel mai contestat de opozantii acestui text legislativ.

Papa Francisc a pledat in aceasta saptamana pentru un "nu" la referendum, cerandu-le slovacilor sa sustina "familia, structura de referinta a vietii in societate". In micul stat UE de doua milioane de locuitori, opozantii casatoriei homosexuale au fost sustinuti de opozitia de dreapta si de Biserica catolica.

Legea votata in martie a redefinit casatoria drept "uniunea pe viata a doua persoane indiferent de sexul lor". Dupa victoria taberei "nu", codul familiei ar urma sa revina la formula initiala si sa limiteze drepturile homosexuale la o uniune civila, in vigoare de mai multi ani.

Organizarea referendumului a suspendat aplicarea legii si niciun cuplu homosexual nu apucat sa se casatoreasca in fata legii. Prim-ministrul Miro Cerar si presedintele Borut Pahor au sustinut tabara lui "da".