Ungaria, amenintata de Austria cu sanctiuni dupa refuzul sau de a primi refugiati in cadrul programului european de distribuire, considera ca Viena "confunda solidaritatea cu stupiditatea" in aceasta problema, a declarat duminica ministrul de Afacerilor Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, citat de AFP.

"Cancelarul Austriei, Werner Faymann, nu vede diferenta dintre solidaritate si stupiditate", a afirmat oficialul ungar, citat de agentia de presa ungara MTI.

Peter Szijjarto este de parere ca "solidaritatea consta in a ajta oameni aflati in pericol sa traiasca si apoi sa revina in tara lor, la finalul conflictului. Stupiditatea este sa lasi sute de mii sau chiar milioane de persoane sa vina in Europa fara control, in vreme ce toata lumea vede azi - atat europenii cat si imigrantii - ca ei nu vor obtine ceea ce au sperat".

Austria a avertizat joi ca si-ar putea reduce sprijinul financiar pentru tarile reticente in a-si asuma partea lor din povara reprezentata de numerosii refugiati ajunsi in Uniunea Europeana si ca tarile care se opun redistribuirii refugiatilor ar putea suporta penalitati.

Tarile central si est-europene care nu vor accepta refugiati conform cotelor se expun sanctiunilor, riscand sa apara probleme privind frontierele deschise ale Uniunii Europene, a avertizat sambata si ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.