Presedintele Vladimir Putin, el insusi fost agent KGB, a salutat membrii si veteranii serviciilor de securitate ruse de ziua Serviciului de Informatii Externe al Federatiei Ruse - zi ce marcheaza data in care politia secreta Cheka a fost infiintata in 1917, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Salutam oameni curajosi, cu caracter puternic, adevarati profesionisti", a spus Putin intr-o declaratie oficiala postata pe site-ul Kremlinului. Felicitarile sale au venit in urma unei gale tinuta la Kremlin in onoarea spionilor rusi, prin intermediul careia Putin a salutat "activitatea eficienta" a ofiterilor de informatii in Siria, unde fortele Rusiei sustin pozitia presedintelui Bashar al-Assad. In plus, presedintele a tinut sa aminteasca faptul ca agentiile de securitate rusesti au expus 320 de spioni straini in 2015 si au prevenit "mai mult de 30 de activitati de natura terorista."

Putin, ce a servit drept spion in Germania de Est in anii 1980 si al carui cerc de apropiati include multi fosti agenti de informatii, cauta sa isi felicite fostii camarazi de ziua institutiei in fiecare an. Spre deosebire de multe dintre statele fostului bloc sovietic ce au condamnat atrocitatile agentiilor de securitate sovietice dupa destramarea URSS-ului, Federatia Rusa pare ca nu s-a detasat de trecut, scrie The Guardian.

In mandatul lui Vladimir Putin, represiunile din trecut au fost readuse intr-o lumina mult mai pozitiva. Anul acesta Memorial, un grup ce militeaza pentru drepturile omului si care documenteaza persecutiile regimului sovietic, si Perm-36, ce administra singurul gulag prezervat din Rusia, au fost declarate "agentii straine". Perm-36 a fost fortata sa se inchida, iar muzeul pe care il mentinea acum prezinta contributia taberei de concentrare la victoria sovieticilor in cel de-al doilea razboi mondial.