Gruparea jihadista Statul Islamic (SI) a interzis folosirea antenelor parabolice in teritoriile pe care le controleaza in Siria si Irak, a anuntat sambata Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG ce reprezinta opozitia moderata siriana, informeaza Agerpres citand agentia EFE.

Conform sursei citate, corpul politienesc al SI (Diwan al-Hisba) a raspandit prin orasul sirian Deir Ezzor manifeste in care se mentioneaza ca, in toate teritoriile controlare de jihadisti, comercializarea, transferul sau folosirea antenelor parabolice este de acum inainte strict interzisa.

In respectivele manifeste se mai subliniaza ca 'antenele parabolice sunt una dintre cauzele raspandirii libertinajului in zilele noastre'. Intr-o alta fraza din manifeste sunt atacate si asa-numitele 'canale islamiste', pe care jihadistii le acuza ca 'pervertesc credinta si razboiul mujahedinilor'. De asemenea, in viziunea SI, posturile televiziunilor de stiri difuzeaza 'minciuni, calomnii si afirmatii eretice'.

Gruparea SI a ordonat si tuturor membrilor ei sa-si demonteze 'decodoarele' si sa urmareasca numai emisiunile postului TV al acestei organizatii si lectiile ei religioase, mai noteaza OSDO.

In manifestele raspandite de jihadisti se mai atrage atentia ca cine nu respecta aceste dispozitii va fi pedepsit, fara sa se specifice cum.

Gruparea SI a impus numeroase restrictii privind utilizarea internetului in zonele pe care le-a cucerit in Siria si Irak, unde a pus in practica si o viziune retrograda a legii islamice sharia.