Turcia a acuzat Bagdadul ca ar submina lupta coalitiei internationale impotriva gruparii teroriste Stat Islamic, dupa ce Irakul s-a plans la Consiliul de Securitate al ONU ca trupele turce au fost desfasurate pe teritoriul sau, fara aprobarea guvernului central, scrie Reuters.

Cei 15 membri ai Consiliului s-au intalnit, vineri, pentru a discuta cererea ministrului de externe irakian ca ONU sa adopte o rezolutie prin care sa oblige Turcia sa-si retraga trupele de pe teritoriul Irakului in mod imediat.

Irakul a facut toate eforturile posibile si a epuizat toate canalele diplomatice si negocierile bilaterale cu Turcia pentru a obtine retragerea imediata a fortelor care se afla in mod neautorizat pe teritoriul irakian”, a precizat ministrul de externe Ibrahim al-Jaafari.

Turcia s-a plans ca desfasurarea de trupe turce in nordul Irakului a fost scoasa din context, iar fortele aditionale au fost trimise in baza deja existenta, intrucat existau amenintari serioase in zona.

Ambasadorul Turciei la Natiunile Unite, Halit Cevik a precizat ca Ankara a luat toate masurile necesare pentru a detensiona situatia, iar eforturile ar trebui sa se indrepte spre lupta impotriva ISIS.

Cevik a declarat ca Turcia nu a avut nicioadata interesul de a incalca suveranitatea Irakului.