Polonia l-a inlocuit pe seful unei unitati afiliate NATO din Varsovia in timpul unui raid efectuat la miezul noptii de catre functionarii Ministerului Apararii si politia militara, aceasta fiind cea mai recenta miscare a noului guvern al tarii de a prelua controlul asupra agentiilor de stat, scrie Financial Times.

Personalul din aparare a intrat in Counter Intelligence Center of Excellence al NATO din centrul Varsoviei la 01:30, pentru a indeparta oficialii care nu se bucura de sprijinul noii administratiei. Totodata, a fost anuntata numirea unui nou sef.

"Este vorba despre garantarea functionarii normale a institutiilor statului, care, din pacate, nu functioneaza intotdeauna corect", a declarat ministrul adjunct al apararii Bartosz Kownacki la radio RMF. "Intr-adevar a fost dificil sa se stabileasca daca exista de fapt oameni competenti ... din conducerea precedenta."

"Ministerul Apararii are dreptul sa foloseasca toate unitatile din subordinea sa, inclusiv Politia militara", a adaugat Kownacki.

Raidul si schimbarea de management, criticate de fostul sef al unitatii si de policienii de opozitie, este cea mai noua miscare a partidului de dreapta, nationalist, Lege si Justitie de a-si consolida puterea in Polonia amplasandu-si oamenii in agentii guvernamentale, servicii, companii de stat si sistemul de justitie.

Varsovia va gazdui summitul binual al NATO in iulie 2016, in conditiile in care atat Polonia cat si alte tari est-europene incearca sa convinga alianta sa ofere mai mult sprijin sistemelor de aparare nationala pentru a face fata amenintarii ruse.