In 2014, Republica Moldova a primit peste 450 de milioane de euro in cadrul programelor de asistenta pentru dezvoltare, de patru ori mai mult decat in urma cu zece ani. Prioritate de politica externa pentru Romania si principalul destinatar al asistentei pentru dezvoltare Republica Moldova este in fata unor provocari majore care ar putea influenta semnificativ, in viitorul apropiat, consistenta eforturilor internationale, inclusiv cele venite din partea unor donatori importanti la nivel mondial in lipsa stabilitatii politice, a reluarii si accelerarii procesului de reforma.

Grafic finantari Republica MoldovaFoto: Hotnews

Republica Moldova a ajuns sa primeasca, in 2014, in cadrul programelor de asistenta pentru dezvoltare, un ajutor estimat la peste 450 de milioane de euro, de patru ori mai mult decat in 2005, potrivit datelor Cancelariei de Stat citate de Polish Institute for International Affairs (PISM) intr-un raport ("Aid Coordinaton in Moldova ¬ Politics Killing Policies¬) care aduce la zi si analizeaza situatia asistentei externe acordata Republicii Moldova.

Urmare a unei prelungite crize politice si a scandalului fraudei de un miliard de dolari, FMI si Banca Mondiala au anuntat in iunie anul acesta blocarea asistentei financiare destinata Republicii Moldova, pentru ca in iulie Uniunea Europeana, de la care Chisinaul conta pe un ajutor de aproximativ 40 de milioane de euro sa ia o masura similara.

TOP GRUPARI DE FINANTATORI

Total suma (angajamente curente): 994, 5 milioane de Euro

Sursa: Platforma pentru Gestionarea Asistentei Externe (PGAE)/ www.amp.gov.md

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro

Acest proiect face parte din planul national de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) si este finantat de Comisia Europeana si de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizatia EurActiv România este singura responsabila de continutul acestui material si în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a pozitiei Uniunii Europene.