China a convocat un diplomat al Statelor Unite la Beijing pentru a protesta impotriva demersurilor Washington-ului de a vinde nave de razboi catre Taiwan, drept parte a unui pachet de armament in valoare totala de 1.8 miliarde de dolari, scrie The Guardian.

Taipei va primi o serie de rachete, amfibii de asalt si doua fregate, conform ultimelor acorduri, ce vin in timp ce SUA urmareste sa isi asigure aliatii din Asia in fata unui stat chinez din ce in ce mai increzator si pretentios.

"China s-a opus ferm vanzarii de arme americane catre Taiwan", a declarat ministrul de externe chinez, in timp ce omologul sau american, Kaye Lee, a fost invitat pentru discutii.

In declaratia ministrului chinez mai scria ca statul sau va impune sanctiuni oricarei companii implicata in vanzari, si indemna Washington-ul sa renunte la acord pentru "a evita afectarea relatiilor Sino-Americane."

Vanzarea de catre americani a armamentului - primul catre Taiwan din ultimii 4 ani - vine in contextul unei perioade febrile in Asia de est, unde pozitia agresiva a Chinei in disputele teritoriale cu statele vecine a ridicat nivelurile de ingrijorare atat in SUA, cat si in statele aliate, de la Japonia, pana in Filipine.

Beijing-ul construieste insule artificiale, cu piste de aterizare militare, in Marea Chinei de Sud, parte a ceea ce observatorii numesc o incercare a Chinei de a obtine controlul peste intreaga zona maritima. Alte cateva tari - printre care se numara si Taiwan - pretind de asemenea parti din bazinul continental al marii.