Unul din opt copii s-a nascut in zone de conflict in 2015, numarul copiilor din aceasta categorie sporind cu peste 125.000 fata de anul anterior, pana la 16,6 milioane, a anuntat miercuri Fondul Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), relateaza Reuters citata de Agerpres. Razboaiele interne au expus populatia civila unor riscuri imense in tari ca Siria, Republica Centrafricana sau Sudanul de Sud, conform agentiei specializate a ONU.

Copiii nascuti in zone de conflict pot avea o evolutie emotionala si cognitiva problematica, iar probabilitatea ca ei sa moara inainte de a implini varsta de 5 ani este mai mare decat in cazul copiilor nascuti in alte parti, adauga UNICEF.

De asemenea, ei pot suferi traume daca sunt rezultatul unor violuri comise in conflicte, sustine Debra DeLaet, profesor de stiinte politice la Universitatea Drake din Des Moines (statul american Iowa).

"Exista cazuri de astfel de femei care au incercat sa-si ucida copilul la nastere", explica experta americana.

Estimarea UNICEF pentru anul viitor este o crestere pana la 16,7 milioane a numarului de copii nascuti in zone de conflict, la nivel mondial.