Coruptia de orice fel nu va fi tolerata, dar "refuz sa transform Ungaria in Romania", a declarat marti, in Parlament, premierul ungar Viktor Orban, raspunzand unei intrebari din partea liderului formatiunii nationaliste radicale Jobbik, Gabor Vona, potrivit Mediafax, care citeaza MTI. Orban a adaugat ca nu ar fi recomandat ca politicienii ungari sau Parlamentul sa isi asume rolul Parchetului si al Politiei.

Viktor Orban, premierul UngarieiFoto: Guvernul Ungariei

"Refuz sa transform Ungaria in Romania", a afirmat premierul ungar, precizand ca va respinge orice proceduri extraordinare menite sa acorde unor comisii parlamentare puterea autoritatilor responsabile de aplicarea legii.

Gabor Vona sugerase ca ar trebui infiintate doua comisii, una care sa investigheze presupusele legaturi ale Jobbik cu Rusia si alta care sa examineze modul in care s-au imbogatit unele persoane care au legatura cu partidul lui Orban, Fidesz. "De ce oameni din cercul dvs. au devenit atat de bogati in ultimii ani?", l-a intrebat Vona pe premier, referindu-se la Arpad Habony, un consilier informal, Lorinc Meszaros, un om de afaceri din satul lui Orban, si la Andrew Vajna, comisar guvernamental pentru industria filmului.

Orban a subliniat ca nu a tolerat coruptia de niciun fel in trecut si nu o va tolera nici in viitor. Interesele tarii sunt avute in vedere atunci cand se adopta vreo decizie in Guvern, a insistat el. Premierul a precizat ca a verificat listele publice cu cei mai bogati oameni din Ungaria si nici un sustinator al Fidesz nu se afla intre primii zece, desi partidul este la guvernare de zece ani.

Viktor Orban a mai afirmat insa ca Jobbik este plin de infractori, cerand formatiunii sa dezvaluie cine sunt sustinatorii sai. Vona a dezmintit acuzatia conform careia Jobbik ar fi primit finantare din partea Rusiei, adaugand ca independenta este una dintre valorile de baza ale formatiunii.