Aproape 8% dintre migranti au prezentat un pasaport sirian suspect pentru a solicita statutul de refugiat in Germania, cu mult mai putin decat cei 30% estimati de ministrul german de interne, a aflat luni AFP.

Numai 8% dintre cele 8.622 de pasapoarte siriene examinate de autoritatile germane din ianuarie pana in octombrie au facut obiectul unor reclamatii, potrivit unui raspuns al guvernului la o intrebare adresata de grupul parlamentar al stangii radicale Die Linke, obtinut de AFP, citeaza Agerpres.

In septembrie, ministrul de interne, Thomas de Maizicre, a afirmat ca 30% dintre persoanele care s-au declarat cu asa-zisa nationalitate siriana in cursul inregistrarii in Germania veneau in realitate din alta tara.

Demnitarul german a precizat la acea data ca nu este vorba despre statistici, ci de o estimare bazata pe constatarile facut de autoritati la fata locului.

Deputata Ulla Jelpke (Die Linke) i-a reprosat ministrului de interne ca a oferit date eronate.

"In loc sa priveasca intr-un glob de cristal" si sa ii discrediteze pe candidatii la azil, "ministrul de interne ar trebuie sa se aplece asupra faptelor si a realitatii", a comentat ea.

Germania face fata unui aflux fara precedent de solicitanti de azil, in special dupa ce a decis sa nu ii mai trimita pe sirieni inapoi in tara pe unde au intrat in UE, dupa cum prevede legislatia europeana.

In schimb, ei beneficiaza de o examinare rapida a dosarului lor.

Siria este prima tara de origine pentru solicitantii de azil din Germania, care se pregateste sa depaseasca pragul de un milion de migranti primiti in 2015.