Uniunea Europeana si Turcia au deschis, luni, un nou capitol in negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Capitolul 17, care vizeaza politica economica si monetara, a fost deschis in cadrul unei conferinte interguvernamentale convocate la doua saptamani de la summitul european de urgenta care a vizat consolidarea cooperarii intre UE si Turcia in privinta crizei migratiei, anunta AFP.

Uniunea EuropeanaFoto: AGERPRES

Liderii celor 28 de state membre UE si premierul turc au convenit, la summit-ul UE-Turcia de acum doua saptamani, ca Uniunea Europeana sa ofere Ankarei 3 miliarde de euro pentru refugiatii sirieni din Turcia. In plus, EU a promis Ankarei ca va deschide capitolul 17 de aderare si ca va accelera eliminarea vizelor, daca se vor indeplini conditiile necesare. In schimbul ajutorului financiar primit de la Bruxelles, Turcia s-a angajat sa ajute UE sa gestioneze valul de migranti, fara precedent de la al doilea razboi mondial.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a salutat, la finalul summit-ului, "o zi istorica" in procesul de aderare a Turciei la Uniunea Europeana.