Liderii Uniunii Europene vor discuta, la finalul acestei saptamani, la Bruxelles, noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, a caror prelungire pentru inca 6 luni pare sigura. Decizia de a prelungi sanctiunile, luata in contextul conflictului din Ucraina, ar fi trebuit initial sa fie luata fara dezbatere, saptamana trecuta, de catre ambasadorii celor 28 de state membre UE, insa a fost amanata la solicitarea Italiei, potrivit AFP.

"Am inteles ca decizia va fi luata in cadrul Consiliului European care are loc in acest weekend, asa cum s-a intamplat intotdeauna in cazul sanctiunilor impotriva Rusiei", a declarat Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, luni, la reuniunea ministrilor de Externe din Uniunea Europeana.

"Nu vad probleme majore, in niciun stat membru, privind decizia politica" privind prelungirea cu 6 luni a sanctiunilor impuse Rusiei in vara anului 2014, din cauza sprijinului Moscovei pentru separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, a adaugat Mogherini. Actualul set de sanctiuni ar urma sa expire la finalul lunii ianuarie.

Mai multe state europene, printre care Germania si Franta, ar fi vrut sa evite ca sefii de stat si de Guvern sa trateze direct aceasta problema la summit-ul de la Bruxelles.

Dezbaterea vine intr-un moment in care, in pofida tensiunilor cu Moscova in criza ucraineana, Uniunea Europeana si Statele Unite incearca sa ajunga la o intelegere cu Rusia, aliat al regimului Bashar al-Assad, sa sustina o solutie politica pentru conflictul din Siria.

La inceputul lunii decembrie, extinderea cu 6 luni a sanctiunilor economice impuse Moscovei parea sigura si a fost confirmata la nivelul celor 28 de ambasadori din statele membre.

In ultimul moment, guvernul italian a cerut insa o amanare, pentru ca aceasta chestiune sa fie discutata la cel mai inalt nivel politic.