Pentru a intelege de ce Marion Marechal-Le Pen, o tanara de 26 de ani cu diploma in drept si un pedigree faimos, este pe punctul de a obtine controlul unei regiuni de marimea Belgiei, Politico.eu propune o analiza a pozitiei si abordarii sale politice. In ochii simpatizantilor, cele mai importante caracteristici ale candidatei sunt: frumusetea ei, varsta, faptul ca nu face parte din clasa politica "corupta", religia sa Catolica si ideile sale pentru regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Miercuri noapte, cu 3 zile dupa ce candidata de extrema-dreapta si-a invins zdrobitor rivalii politici in primul tur al alegerilor regionale, sute de sustinatori au umplut o sala de conferinta in Marsilia.

Majoritatea erau carunti si pareau ca ar fi venit din localitatile limitrofe. Insa printre acestia se numara si un contingent serios de sustinatori tineri, unii dintre ei asteptand pe margini inceperea discursului eroinei lor.

Marion Le Pen le vorbea cu o zi inainte de cea de-a 26-a aniversare. Cel mai tanar reprezentant al familiei Le Pen, catolica devotata, cu spirit patriotic, "draga" nepoata a lui Jean-Marie, Marion avea sa se bucure de un fast electoral: invingand pe Christian Estrosi, primarul de 60 de ani al Nisei si aliat apropiat al lui Nicolas Sarkozy, cu 15 puncte procentuale duminica trecuta.

Cifrele au umbrit pana si victoriile matusii sale, presedintele Frontului National Marine Le Pen, ce a obtinut un avanaj mai mic in fata rivalului de centru dreapta din regiunea Nord-Pas-de-Calais.

"Acum cateva zile, inainte de primul tur, v-am spus ca nu ne vom retrage" a vorbit Marion multimii adunate la Marsilia. "In seara asta va spun: Avansam si ei sunt cei ce se vor retrage!"

Nu parea sa faca vreo diferenta pentru sustinatori sau pentru staff-ul de campanie al lui Marion Le Pen faptul ca, spre exemplu, un sondaj aparut recent preconiza ca tanara candidata va urma sa piarda voturi in runda finala, datorita reorientarii votantilor socialisti spre Estrosi. "In orice caz, sondajele, media, politicienii, toti sunt impotriva noastra, deci este mai bine sa nu le dam atentie.", a declarat un tanar ce nu a dorit sa isi faca public numele, identificandu-se simplu drept Vincent.

Intrebati de ce o sustin pe Marion Le Pen, tinerii au enumerat o serie de caracteristici: frumusetea ei, varsta, faptul ca nu face parte din clasa politica "corupta", religia sa Catolica si ideile sale pentru regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur.

Intr-o regiune a Frantei in care a fi nepoata lui Jean-Marie Le Pen nu este un dezavantaj, ci un plus, (acesta fiind exclus din Frontul National in august pentru remarcile sale rasiste si pentru acuzatiile de anti-semitism ce i-au fost aduse), votantii adera mai intai catre numele de familie, facand apoi apel la conditia de candidat "din afara sistemului", si in final, ajungand sa o aleaga pentru o notiune de identitate Crestin-Franceza ce pare sa domine valorile de baza ale Republicii - liberte, egalite, fraternite.

Jean-Marc Coppola, vice presedintele partidului comunist din regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur, al carui partid si-a indreptat voturile spre socialisti in ultimul scrutin, preconizeaza sanse serioase de victorie pentru Le Pen in runda de duminica, luand in calcul numarul celor ce se vor abtine si pe cel al votantilor de stanga ce si-ar putea muta votul spre extrema-dreapta in ultima runda. Insa Coppola spune ca este mai ingrijorat pentru ce se va intampla peste 18 luni, in alegerile prezidentiale, numind aceasta situatie ca fiind una periculoasa.