Ecuador a semnat o intelegere cu Suedia prin care autoritatile suedeze il vor putea interoga pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange, informeaza Reuters.

Julian Assange la conferinta de presa din 24 octombrieFoto: Reuters

Acordul intre Ecuador si Suedia a fost semnat in Quito dupa o jumatate de an de negocieri.

"Este, fara indoiala, un instrument ce va intari relatiile bilaterale si va facilita, spre exemplu, rezolvarea activitatilor juridice precum interogarea lui Assange" a declarat ministrul de externe suedez.

Assange, in varsta de 44 de ani, s-a adapostit in ambasada Ecuadorului in iunie 2012 pentru a evita extradarea in Suedia unde era urmarit pentru acuzatia de agresiune sexuala si violare a doua femei in 2010.

Assange a declarat ca se teme de faptul ca Suedia il poate extrada in Statele Unite ale Americii unde va fi judecat pentru publicarea de documente militare si diplomatice clasificate ce a avut loc in urma cu 5 ani.

Marea Britanie a acuzat in ultimii ani Ecuadorul pentru obstructionarea justitiei in cazul lui Julien Assange, lasandu-l sa stea in ambasada lor din centrul Londrei.

"Depinde de procurorul suedez cum va aborda cazul in continuare" a declarat un purtator de cuvant al Biroului de Afaceri Externe din Marea Britanie.