Autoritatile din Bulgaria au redeschis duminica frontiera cu Turcia, inchisa timp de cinci ore, si au plasat in arest cel putin 33 vamesi suspectati de coruptie, a anuntat parchetul, potrivit AFP.

"Toti vamesii din serviciul de dimineata care controlau intrarile in Bulgaria la (postul de frontiera) Kapitan-Andreevo au fost plasati in arest preventiv in cadrul unei anchete de contrabanda", a anuntat procurorul general Sotir Tsatsarov, duminica dimineata, la postul public de radio BNR.

Un numar de 33 de vamesi de la acest principal punct de frontiera bulgaro-turc au fost arestati pana la sfarsitul dupa-amiezii "in cursul destructurarii unui grup infractional organizat", a anuntat procuroarea Daniela Popova, insarcinata cu ancheta de contrabanda.

Peste 100.000 de leva (50.000 de euro) au fost gasiti in cursul a aproximativ 100 de perchezitii ce au avut loc duminica in cinci orase din apropiere de frontiera. Vamesii lasau sa treaca vehicule necontrolate, luand mita de la 5 la 300 de euro pe vehicul, a precizat procuroarea, adaugand ca operatiunea nu este terminata.

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca se asteapta la 80-100 de arestari in cadrul acestei operatiuni.

Frontiera, care a fost inchisa timp de peste cinci ore pentru vehiculele ce intrau in Bulgaria, a fost redeschisa in cursul dupa-amiezii.

O coada de asteptare de 15 kilometri s-a format pe partea turca a granitei, potrivit postului public de radio.

Punctul de frontiera bulgaro-turc Kapitan-Andreevo este situat pe cea mai directa ruta intre Europa si Orientul Mijlociu.

Situata la frontiera externa a UE, Bulgaria se confrunta in mod regulat cu trafic de marfuri si fiinte umane, iar migrantii clandestini traverseaza deseori granita ascunsi in vehicule.

O retea de trafic cu tigari de contrabanda destinate UE a fost destructurata in luna martie.