Procurorii rusi au decis vineri inculparea pentru crima si tentativa de crima a fostului magnat Mihail Hodorkovski, care a initiat, din Elvetia, o campanie pentru inlaturarea de la putere a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, informeaza site-ul agentiei Bloomberg, citat de Mediafax.

Mihail Hodorkovski (2010)Foto: Agerpres/AP

Comisia rusa pentru investigatii a anuntat inculparea in contumacie a lui Mihail Hodorkovski in ancheta privind uciderea in anul 1998 a unui primar rus si pentru alte doua planuri de asasinate.

Fostul presedinte al companiei Iukos fusese citat marti pentru audieri la Moscova, dar nu s-a prezentat. Hodorkovski a prezentat documentatia de citare, dar a respins acuzatiile.

"Ancheta a stabilit fara dubii ca Mihail Hodorkovski a fost implicat in crima si in tentativele de crima, avand un rol activ", a transmis vineri Comisia rusa pentru investigatii.

Procurorii rusi sustin ca Mihail Hodorkovski a ordonat asasinarea lui Vladimir Petuhov, primarul orasului Nefteiugansk.

Mihail Hodorkovski, in varsta de 52 de ani, a fost eliberat in decembrie 2013 prin gratiere prezidentiala, dupa ce a stat la inchisoare in Rusia zece ani, pentru frauda, evaziune fiscala si spalare de bani. Hodorkovski a denuntat o condamnare cu caracter politic.

Dupa ce initial afirmase ca nu se va implica din nou in politica, fostul magnat a initiat o campanie pentru inlaturarea de la putere a presedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Mihail Hodorkovski afirma joi ca izbucnirea unei revolutii in Rusia este "inevitabila". "In absenta alegerilor libere si a altor mecanisme pentru schimbarea legala a puterii, singura modalitate de a schimba lucrurile este o revolutie; este inevitabila. Dar revolutia trebuie sa fie pasnica", a declarat Hodorkovski.