In contextul conflictelor militare de la nivel mondial a fost realizat un top al celor mai sigure zece tari in cazul izbucnirii unui razboi de amploare. Realizatorii topului au tinut cont, in principal, de pozitionarea geografica a statelor incluse pe lista, scrie express.co.uk, preluat de Mediafax.

ElvetiaFoto: The Cambrian

Majoritatea statelor incluse in lista beneficiaza de o pozitionare geografica izolata, ceea ce, considera realizatorii topului, le-ar feri de o deflagratie la nivel mondial. Exista, insa, si state care sunt considerate sigure din prisma neutralitatii lor istorice, asa cum sunt Elvetia sau Irlanda.

Elvetia

Desi este pozitionata in centrul Europei si are granite comune cu Germania, Italia si Franta, trei dintre tarile cu un grad foarte ridicat de pericol, Elvetia beneficiaza de doua atuuri importante. In primul rand, din punct de vedere geografic este protejata de Muntii Alpi, iar locuitorii de aici au unde sa se ascunda in cazul unui atac, iar in al doilea rand neutralitatea sa istorica.

Elvetia este singurul stat european care si-a pastrat neutralitatea in perioada celor doua razboaie mondiale si se presupune ca va pastra aceasta pozitie in continuare, fiind la adapostul prosperitatii economice.

Tuvalu

Una dintre cele mai mici tari din lume, atat ca suprafata cat si ca numar de locuitori, Tuvalu beneficiaza si de pozitia sa izolata in apele Oceanului Pacific. Situate la jumatatea distantei dintre Hawaii si Australia, cele patru insule care formeaza statul Tuvalu sunt considerate foarte sigure in cazul unei deflagratii mondiale.

De asemenea arhipeleagul nu beneficiaza nici de resurse naturale importante ceea ce il face neinteresant pentru puterile mondiale.

Noua Zeelanda

Noua Zeelanda este una dintre cele mai retrase si totusi, cele mai dezvoltate, natiuni de pe Pamant. De asemena are un sistem democratic stabil si nu este implicata in conflicte cu alte tari. Din punct de vedere geografic beneficiaza atat de avantajul pozitionarii in Oceanul Pacific, cat si de relieful muntos care poate oferi adapost pentru populatie.

Bhutan

Situat in inima Muntilor Himalaya, Bhutan reprezinta o locatie unica si un adapost excelent pentru un razboi global. Statul a aderat in 1971 la Organizatia Natiunilor Unite, dar si-a pastrat o pozitie de neutralitate inca de la inceput si a prezentat o aversiune fata de politicile globale, stand departe de toate celelalte tari.

O caracteristica unica a Bhutanului este aceea ca nu are legaturi diplomatice cu Statele Unite ale Americii.

Chile

Una dintre cele mai prospere si stabile tari din America de Sud, Chile are cele mai ridicate standarde de viata din America Latina, iar populatia de aici are un nivel de trai mult peste celelalte state vecine.

Geografic, Chile beneficiaza de cortina Muntilor Anzi care o protejeaza de eventuale conflicte din zona.

Islanda

Islanda a fost declarata de Global Peace Index ca fiind cea mai pasnica tara din lume in anul 2015. Mai mult, din punct de vedere geografic are avantajul de a nu se invecina pe uscat cu nici o alta tara, fiind inconjurata doar de ape.

De asemenea insula are un relief muntos, ceea ce o face foarte greu accesibila.

Danemarca

Desi face parte din NATO si in cazul unui conflict mondial va avea de suferit, Danemarca este inclusa in top datorita Groenlandei. Insula nordica este unul dintre locurile izolate atat ca pozitionare geografica cat si din cauza reliefului si a climei de aici.

La fel ca si in cazul Islandei, Groenlanda beneficiaza si de avantajul neimplicarii politice.

Malta

Micuta tara din Marea Mediterana a fost de-a lungul istoriei unul dintre locurile ravnite de imperiile europene, dar nimeni nu a reusit sa o cucereasca datorita pozitionarii sale si a capacitatii de aparare.

Malta este considerata in prezent o tara sigura, deoarece o tentativa de atacare a ei ar presupune un efort mult prea mare pentru ceea ce are de oferit insula din punct de vedere al resurselor.

Irlanda

Desi este o tara prospera si in continua dezvoltare, Irlanda s-a tinut departe de orice conflict militar si nu s-a alaturat NATO, preferand sa ramana neutra din punct de vedere militar.

In plus, legislatia irlandeza presupune ca intrarea tarii in razboi trebuie data o lege speciala in acest sens si apoi este nevoie de aprobarea acesteia si de guvern.

Fiji

Indepartatul arhipeleag insula pe care se afla statul Fiji este foarte bine protejat de Oceanul Pacific, iar din punct de vedere diplomatic fijienii au avut o politica de neutralitate inca de la declararea independentei.

De asemenea, o invazie a acestei mici natiuni nu se justifica din punct de vedere al resurselor.