Legea privind sinuciderea asistata intra joi in vigoare in Quebec, prima provincie canadiana care propune reglementarea stricta a eutanasiei in cazul persoanelor atinse de o boala incurabila si care vor sa puna capat suferintei, transmite AFP, citata de Agerpres.

O decizie atat de importanta "apartine exclusiv pacientilor, care decid sa o ia sau nu in aceasta directie", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul sanatatii din Quebec, Gaetan Barrette.

'Sinuciderea asistata' va fi strict reglementata si va fi folosita doar in cazurile de suferinta exceptionala la pacienti afectati de boli incurabile, conform textului legii. Medicii vor fi cei care vor stabili cand durerea bolnavului este atat de puternica incat nu mai poate fi alinata prin medicamente.

Totusi, "numai pacientul o poate cere, iar pacientul nu o poate obtine decat atunci cand medicul are garantia ireversibilitatii absolute a mortii pacientului sau a pacientei", a explicat Gaetan Barrette.

"Este primordial sa nu existe nicio influenta din exterior" asupra acestei decizii a bolnavului, a adaugat ministrul sanatatii din Quebec, subliniind totusi ca "prioritatea acestei legi ramane accesul la ingrijirea paliativa".

Legea, rezultatul unei extrem de lungi dezbateri in cadrul societatii din Quebec, a fost adoptata in iunie 2014, cu 94 de voturi pentru si 22 impotriva, de adunarea legislativa a provinciei.

Curtea Suprema din Canada a autorizat in februarie sinuciderea asistata in cazul adultilor afectati de probleme de sanatate grave si iremediabile, declarand neconstitutionale articolele din Codul Penal care interzic aceasta practica.

Guvernul federal a primit termen de un an pentru a se conforma acestei decizii, dar saptamana trecuta noul guvern al lui Justin Trudeau a cerut o amanare suplimentara de sase luni, invocand intarzierea din acest dosar cauzata in special de campania electorala.

Unele tari europene permite sinuciderea asistata, printre care Olanda, Belgia, Luxemburg sau Elvetia, precum si unele state americane precum Washington sau Oregon.