Primele zboruri canadiene care vor transporta 300 de refugiati sirieni proveniti din Iordania vor ajunge incepand de joi, in cadrul unui program de primire a 10.000 de refugiati pana la sfarsitul anului, a anuntat miercuri premierul Justin Trudeau, potrivit France Presse, citeaza AFP.

Primul avion militar de transport de trupe ar urma sa ajunga la Toronto joi seara, iar al doilea zbor va ateriza sambata la Montreal, aeroporturile din aceste doua orase fiind puncte de intrare amenajate pentru primirea de refugiati.

Dupa formalitatile administrative si dupa ce vor fi supusi unui examen medical, refugiatii vor fi transportati progresiv spre 36 de orase de pe intreg teritoriul Canadei.

Incepand din ianuarie 2014, 3.599 de refugiati sirieni au fost primiti in Canada, sprijiniti de persoane particulare sau de organisme private, a precizat Ministerul Imigratiei.

Initial, guvernul liberal a promis sa gazduiasca pana la 31 decembrie un numar de 25.000 de refugiati sirieni aflati pana acum in Iordania, Liban sau Turcia.

In urma atacurilor de la Paris din 13 noiembrie si din cauza dificultatilor in gestionarea solicitarilor si a logisticii ce trebuie pusa la punct intr-un timp atat de scurt, guvernul a esalonat pe trei luni aceste sosiri.

Dupa cei 10.000 de refugiati, dintre care 8.000 vor fi sprijiniti din surse private, alti 15.000 sunt asteptati in ianuarie si februarie 2016.

In cadrul procedurii de selectie, Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) a propus la inceputul lunii decembrie unui numar de aproape 60.000 de refugiati sa depuna un dosar de emigrare in Canada. Trei sferturi dintre ei se afla in tabere din Iordania, restul fiind in Liban.

Din acest total, aproape 12.000 de cereri au fost analizate, a precizat ministrul imigratiei, John McCallum.