Detinutii dintr-un penitenciar situat in Budapesta fabrica sarma ghimpata pentru a fi utilizata la eventuala construire a unui gard la frontiera Ungariei cu Romania sau pentru export in tari precum Macedonia si Slovenia, tot pentru proiecte de bariere metalice antiimigratie, noteaza Mediafax.

Cei 710 detinuti ai Penitenciarului Marianosztra, situat la periferia nordica a orasului Budapesta, fabrica sarma ghimpata pentru gardurile inchisorilor si pentru barierele metalice construite in ultimele luni de numeroase tari europene, inclusiv de Ungaria, pentru limitarea tranzitului imigrantilor care fug din Orientul Mijlociu si din Africa.

Slovenia si Macedonia au comandat recent sarma ghimpata fabricata in Penitenciarul Marianosztra.

Initial, Ungaria a fost nevoita sa importe sarma ghimpata pentru construirea de garduri la frontiera cu Serbia si Croatia. Acum, detinutii au produs suficienta sarma pentru inchiderea intregii granite a Ungariei cu Romania, in caz de necesitate, explica Gyorgy Bakondi, comisar pentru Situatii de urgenta in cadrul Ministerului ungar de Interne.

"Daca va fi necesar, putem folosi sarma ghimpata produsa aici pentru instala rapid un gard" la frontiera cu Romania, a declarat el.

Deocamdata, Guvernul Viktor Orban nu a decis daca va instala gard pe intregul segment al frontierei cu Romania.

Bakondi a precizat ca Ungaria a exportat deja in Macedonia 100 de kilometri de sarma ghimpata, pentru construirea unui gard la frontiera cu Grecia. "Ungaria a vandut sarma ghimpata si in Slovenia; putem exporta si in alte tari daca avem comenzi", a precizat oficialul ungar.

Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu Romania, urmand sa fie activat in caz de necesitate, anunta in noiembrie Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Viktor Orban. "Guvernul Ungariei are un plan pentru construirea unui gard metalic la frontiera cu Romania, daca va fi necesar. Aceasta va fi o masura de ultim resort, dar suntem pregatiti si avem capacitatea de a ridica un nou gard metalic intr-un interval scurt", preciza oficialul ungar.

In contextul valului de imigranti extracomunitari, Ungaria a construit deja garduri metalice la frontierele cu Serbia si cu Croatia, semnaland acum cateva luni ca ar putea lua masuri similare pe segmente ale granitei cu Romania. Partidul nationalist radical Jobbik a cerut Guvernului Viktor Orban sa construiasca gard pe toata lungimea frontierei cu Romania. Formatiunea xenofoba a cerut construirea gardului in conditiile in care si Slovenia a inceput sa monteze sarma ghimpata la granita cu Croatia. Acest lucru ar putea determina imigrantii care vor sa ajunga in Europa Occidentala sa aleaga rute alternative, intrand in Ungaria prin Romania, argumenta Adam Mirkoczki, purtatorul de cuvant al Jobbik.

Autoritatile ungare au anuntat in septembrie intentia de a construi un gard metalic pe un segment de 70 de kilometri al frontierei cu Romania, in contextul in care imigrantii s-ar putea infiltra pe la capatul barierei construite la granita ungaro-sarba. Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, declara pe 15 septembrie ca "gardul ar urma sa inceapa de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/Romania si sa continue pe o distanta rezonabila daca presiunea migratiei se muta spre Romania". Gardul construit de Ungaria de-a lungul granitei sarbe se termina in zona localitatii ungare Kubekhaza, situata la frontiera cu Serbia si cu Romania.