Criza constitutionala se adanceste in Polonia, unde Tribunalul constitutional a rezistat in fata partidului aflat la putere Dreptate si Justitie (PiS) care doreste impunerea unor judecatori favorabili politicii sale, scrie AFP.

Tribunalul a declarat neconstitutionale mai multe paragrafe ale unei legi votate recent de parlament, unde conservatorii populisti de la PiS au majoritatea absoluta.

Aceasta lege viza invalidarea alegerii a cinci judecatori, alesi de parlamentul precedent si, deci, favorabili centristilor liberali. Ea a permis alegerea altor cinci, parlamentari sau apropiati ai PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski.

Tribunalul a declarat neconstitutionale prevederile care au permis alegerea a trei dintre acestia.

Dar efectul real al deciziei curtii constitutionale e nesigur. Presedintele Andrzej Duda, provenit din PiS, a ignorat deja o alta decizie care ii impunea depunerea juramantului a trei judecatori. Apoi, fara a mai astepta ca tribunalul constitutional sa se mai pronunte, Duda a permis depunea juramantului de catre cei cinci judecatori favorabili noii puteri.

Cele doua initiative ale presedintelui polonez sunt considerate incalcari ale Constitutiei de mai multi juristi proeminenti.

Tribunalul constitutional pare sa aiba in prezent 18 membri, in conditiile in care Constitutia nu prevede decat 15. Trei dintre ei nu au depus juramantul in fata presedintelui iar alti trei, desi au depus juramantul, nu au fost alesi legal, in opinia colegilor lor.

Deocamdata, nu se intrevede nicio solutie la aceasta criza.