Cancelarul german Angela Merkel a fost desemnata miercuri personalitatea anului 2015 de catre revista americana Time, care a salutat capacitatea sa de a "face fata" provocarilor cu care se confrunta Europa de la inceputul anului, scrie AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/EPA

Directoarea publicatiei Time, Nancy Gibbs, a evocat reactia Angelei Merkel in fata crizei grecesti, a migrantilor precum si raspunsul sau la amenintarea gruparii Statului Islamic, potrivit unui comunicat publicat miercuri.

"Puteti sau nu sa fiti de acord cu ea, dar ea nu alege drumul cel mai usor", a apreciat Nancy Gibbs, potrivit careia "liderii sunt pusi la incercare doar atunci cand popoarele nu vor sa ii urmeze".

"Pentru ca a cerut mai mult tarii sale decat ar fi indraznit majoritatea politicienilor, pentru ca a rezistat tiraniei si oportunismului si pentru ca a promovat un leadership moral ferm intr-o lume in care acest lucru e rar, Angela Merkel este personalitatea anului pentru Time".

Cancelarul german i-a devansat, in ordine, pe liderul gruparii jihadiste Statul Islamic, Abou Bakr al-Baghdadi, candidatul american la alegerile primare de la republicani Donald Trump, miscarea americana pentru drepturile negrilor Black Lives Matter si presedintele iranian Hassan Rohani.

Intrebata de NBC despre nominalizarea lui Abou Bakr al-Baghdadi, Nancy Gibbs a raspuns: "Nimic nu e imposibil. Am desemnat in trecut mari ticalosi", a explicat directoarea publicatiei, care a reamintit ca Adolf Hitler a fost desemnat personalitatea anului.