Turcia a afirmat miercuri ca nu este "prizoniera unei singure tari" pentru constructia primei sale centrale nucleare, incredintata Rusiei, un proiect faraonic cu un viitor nesigur, in plina criza diplomatica dintre cele doua tari, scrie AFP.

"Trebuie spus clar: (...) Turcia, in ceea ce priveste centralele sale nucleare, nu este prizoniera unei singure tari, a tehnologiei unei singure tari", a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmus, pentru agentia de presa pro-guvernamentala Anatolia.

Agentia federala pentru energie atomica din Rusia (Rosatom) a pus in luna aprilie piatra de temelie a centralei din Akkuyu, in provincia Mersin (sud), un proiect de anvergura evaluat la 19 miliarde de euro si care, teoretic, ar trebui sa fie gata in 2020.

Dar Turcia si Rusia traverseaza cea mai grava criza diplomatica de la Razboiul Rece, dupa ce un avion militar rus a fost doborat in 24 noiembrie de armata turca, iar Moscova a anuntat masuri de retorsiune, in special economice

"Stim ca exista numeroase tari, foarte multe companii care ar fi gata sa raspunda cererilor Turciei", a spus Kurtulmus, miercuri.

"Nu cred ca Rusia vrea sa renunte la Akkuyu atat de usor", a continuat el.

Turcia doreste sa construiasca trei centrale nucleare pentru a-si reduce dependenta foarte mare de importuri de hidrocarburi, in special de la Rusia, care ii acopera 55% din nevoile de gaze si 30% din cele de petrol.

"Este posibil sa gasim alti furnizori" pentru importurile de hidrocarburi, declarase sambata presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, intr-un discurs televizat, facand referire in special la Azerbaidjan si Qatar.

Ankara importa 90,5% din necesarul de petrol si 98,5% din cel de gaze naturale.