Rusia a recuperat una din cutiile negre ale bombardierului SU-24 doborat de Turcia la frontiera cu Siria in noiembrie si o va analiza cu specialisti straini, a declarat marti presedintele Vladimir Putin, informeaza Agerpres citand AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Va cer sa nu o deschideti pentru moment", i-a spus Putin ministrului apararii, Serghei Soigu, in cadrul prezentarii cutiei negre, conform agentiilor ruse, el cerand ca aceasta sa nu fie analizata "decat in prezenta unor experti straini".

Soigu a declarat ca teritoriul unde a cazut bombardierul rus a fost "eliberat" de fortele speciale sirieni, ceea ce le-au permis sa descopere cutia neagra intr-o zona pana acum sub controlul rebelilor.

Presedintele Putin a declarat ca analiza cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei si a parametrilor pozitiei bombardierului in momentul in care acesta a fost doborat de fortele aeriene turce.

Bombardierul a fost doborat la 24 noiembrie de catre fortele aeriene turce la frontiera dintre Siria si Turcia, provocand intre Ankara si Moscova cea mai grava criza de la sfarsitul Razboiului Rece.

Turcia sustine ca bombardierul a intrat in spatiul sau aerian si ca a ignorat mai multe avertismente, in timp ce Rusia afirma ca este vorba de o provocare deliberata.

Putin a mai atras atentia ca descifrarea cutiei negre, indiferent care ar fi continutul ei, nu va modifica atitudinea Rusiei si nu va atenua furia sa fata de Turcia dupa aceasta "lovitura pe la spate".

"Ceea ce vom afla (dupa descifrarea cutiei negre) nu va schimba atitudinea noastra asupra a ceea ce au facut autoritatile turce", a declarat el.

"Obisnuiam sa tratam Turcia nu doar ca prietenul nostru, ci si ca aliatul nostru in lupta impotriva terorismului, si nimeni nu se astepta la aceasta lovitura sub centura, la aceasta lovitura pe la spate", a adaugat presedintele rus.