Barbatul care a ranit cu un cutit trei calatori, sambata seara, in statia Leytonstone a metroului londonez, sufera de probleme mentale, iar familia acestuia a alertat politia cu trei saptamani inaintea atacului calificat de autoritati drept act terorist, au dezvaluit rudele barbatului. Muhaydin Mire, in varsta de 29 de ani, a aparut luni pentru prima data in fata instantei, inainte de a fi inculpat pentru tentativa de omor. Un purtator de cuvant al Scotland Yard-ului a declarat ca, in discutiile cu familia, nu s-a luat in calcul o posibila radicalizare a suspectului, ci s-a vorbit despre problemele de sanatate ale acestuia, potrivit AFP.

Atac cu cutit la metroul din LondraFoto: Captura YouTube

Muhaydin Mire este acuzat ca a ranit doua persoane, dintre care una grav, sambata seara, in statia de metrou Leytonstone din estul Londrei, in apropierea careia locuia. In momentul atacului, barbatul ar fi strigat "Asta este pentru Siria!", potrivit martorilor.

Fratele lui Muhaydin Mire, Mohamed, a declarat pentru postul de televiziune Channel 4 ca barbatul a fost internat timp de 3 luni in anul 2007 din cauza unei crize de paranoia, posibil alimentata si de consumul de cannabis. La iesirea din spital, "el reincepuse sa traiasca. Era putin mai bine", a povestit fratele barbatului.

Recent insa, Muhaydin Mire "incepuse sa vorbeasca ciudat (...) era confuz, vorbea prostii. Putea vorbi toata noaptea despre demoni si alte lucruri", a povestit Mohamed, in varsta de 32 de ani.

Ingrijorata, familia s-a adresat Politiei: "Politia a fost contactata de un membru al familiei cu 3 saptamani inainte de incidentul de sambata", a declarat un purtator de cuvant al Scotland Yard-ului.

"Nu s-a vorbit despre o radicalizare (a lui Muhaydin Mire - n.red.). Discutia cu familia s-a concentrat pe problemele de sanatate", a mai precizat purtatorul de cuvant.

Fratele atacatorului, Mohamed, a mai dezvaluit ca se consultase cu mama sa, care locuieste in Somalia, si decisesera impreuna cu aceasta ca este mai bine ca Muhaydin Mire sa paraseasca Marea Britanie. "Ii rezervasem bilete de avion pentru duminica, a doua zi de dupa atac. El a fost de acord. Credeam ca vrea sa plece".

Mohamed a vorbit si despre copilaria lui Muhaydin, care a ajuns in Anglia la varsta de 12 ani: "Era frumos, a fost un copil fericit. Ii placea sa joace fotbal, era fan Manchester United. Isi dorea sa ajunga inginer informatician, era foarte inteligent".

Membru al unei familii cu 7 copii, Muhaydin a foct crescut de unchiul sau din Londra, dupa moartea tatalui sau, in anul 2008.